Чайний гриб корисний літнім людям

1491 0

Ми у соцмережах:

Чайний гриб корисний літнім людям

Банка з цим напоєм колись стояла майже на кожній кухні. Тепер він забутий, його замінили соки та газовані напої. Про чайний гриб, який ще називають маньчжурським, японським або грибом комбуча, та його вплив на здоров’я нагадує Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Традиційна медицина має до цього напою упереджене ставлення. Натомість народна — високо цінує властивості цього продукту, рекомендуючи його для лікування багатьох захворювань — від головного болю до хвороб нирок і печінки, а також для схуднення. Застосування напою з чайного гриба позитивно позначається на здоров’ї літніх людей, саме тому він такий популярний серед бабусь і дідусів.

Суміш бактеріальної та дріжджової флори допомагає чайному грибу покращувати самопочуття при колітах, ентеритах, гастритах, інших захворюваннях бактеріального характеру. Напій м’яко тонізує нервову систему, при цьому знімаючи напругу. Прийом напою комбучі вранці допоможе підготувати шлунок, нирки та печінку до роботи. Увечері напій з комбучі заспокоїть, зніме запалення, зменшує напругу тіла, допоможе швидше заснути.

Чайний гриб можна легко приготувати вдома. Для цього знадобиться сам гриб, його можна відсадити з уже готового напою. До комбучі можна додати будь-який сорт чаю, який ви зазвичай вживаєте, для отримання оригінального смаку. Домашній чайний гриб слід зберігати в скляній банці, в теплому затіненому місці, без доступу прямих сонячних променів. Зливають настій, утворений грибом, кожні 2–4 дні влітку і кожні 5–6 днів взимку, він повинен бути кисло-солодким на смак. Чайний квас п’ють процідженим через щільне сито або кілька шарів марлі.

Пити комбучу потрібно не частіше 3–4 разів на добу, інакше можлива діарея або алергічна реакція організму. Оскільки чайний гриб — це напій бродіння, його краще не пити натщесерце. Також комбучу не варто пити під час або одразу після їжі. Ідеальний час для споживання — за 1–2 години після їди. Міцна комбуча, на відміну від чаю, містить незначну кількість алкоголю, на це теж слід зважати.

Офіційних медичних протипоказань для прийому комбучі немає, оскільки гриб не є лікарським засобом. Напій містить невелику кількість спирту, що робить його вживання небажаним для дітей та вагітних.

Розчин, що перебродив, перед вживанням рекомендується розбавити мінеральною або кип’яченою водою. Людям з гастритами, виразкою шлунка або зі зниженим тиском слід проконсультуватися з лікарем перед прийомом напою.

Чим небезпечний чайний гриб? Високий вміст дріжджових культур та оцтових кислот може бути згубним для зубної емалі. Якщо у вас є проблеми з зубами, використовуйте соломинку або уточніть у свого стоматолога, чи можна вам приймати комбучу. Чайний гриб вважають продуктом з високою кислотністю, який не слід приймати людям з чутливим шлунком.

Пригнічує імунітет у людей, які приймають імунодепресанти, тому слід проконсультуватися з лікарем перед початком регулярного споживання чайного гриба.

Якщо у вас є алергія на чай або індивідуальна непереносимість одного з компонентів комбучі, то напій з чайного гриба може викликати нудоту, блювоту, печінкову недостатність і головний біль. Підсилює ризик молочнокислої коми у людей, схильних до проблем з обміном речовин і хворих на тяжкі хвороби.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також