Чекати, поки Зима досудиться за крісло головного лікаря, не стали

2141 0

Ми у соцмережах:

Чекати, поки Зима досудиться за крісло головного лікаря, не стали

З минулого літа Рівненською обласною клінічною лікарнею керує хірург Віктор Ткач. Його, нагадаємо, обласні депутати призначили на посаду після скандального звільнення попереднього керівника — Івана Зими. Зима досі судиться за посаду, проте результатів судів нове керівництво чекати не стало — і почало змінювати не лише людей на ключових посадах у лікарні, а й саму структуру закладу.

Причин для кардинальних змін є щонайменше дві. По-перше, імідж обласної лікарні за останні роки значно погіршився. А з новою системою фінансування, коли медзаклади отримують кошти уже за кількість пролікованих пацієнтів, що мають право звернутися будь-куди, обласна лікарня без реформувань значно програватиме своєму найбільшому конкурентові — міській лікарні. По-друге, старе керівництво обласної лікарні неохоче прощається з посадами, а зміна структури може спростити це «прощання».

Одним із першим зазнав реорганізації опіковий центр, яким, поєднуючи раніше дві посади, керував Іван Зима. Центр розширили та перейменували в опікове відділення з пластичною хірургією та відновно-реконструктивною ортопедією. Виконує обов’язки керівника відділення нині лікар-комбустіолог Петро Соловей.

Про зміни Віктор Ткач говорить так:

— Раніше назва центру звучала як «опіковий центр, відділення комбустіології та пластичної хірургії». Але які пластичні операції там відбувалися? Ніякі. Практично, у цьому напрямку підрозділ нічого не розвивав і не розвиває. Зате у нас непогано розвинена пластика кисті, наприклад. У планах — при відсутності великого пальця на кисті пересаджувати палець з ноги, робити такі пластики — це мікрохірургія. Ці операції вже відбуваються, тому ми вирішили об’єднати відділення, щоб у частині комбустіології була сконцентрована і пластична хірургія, яка вже робиться у лікарні. Нічого страшного не відбулося, ми лише підсилили відділення.

Наголошу, що ця зміна не стосується якихось особистостей. Наша лікарня буде змінюватися. На жаль, вона опинилася «нижче плінтуса», порівняно з іншими закладами, які розвиваються. Я у лікарні працюю вже 20 років, і мені просто болить за неї. У нас є дуже потужні відділення, але є і дуже слабкі, які не розвивалися, бо не було обладнання і т.д. Хіба правильно, що протягом семи років в очне відділення приїжджає людина з іншої області, щоб робити операції, а ми самі не робимо? Хіба це нормально? Уявіть собі, у Володимирецькій районній лікарні два гістероскопи, а у нас — жодного. Як ми, обласна лікарня, можемо з Володимирцем конкурувати? У нас навіть Інтернет-мережі не було по лікарні, ми тільки зараз її закінчуємо.

Рівненська міська лікарня — наш перший конкурент у місті. Там вже роблять трансплантацію серця, а у нас досі граються в якісь підступи, суди-пересуди. Сім місяців тупцяємо, не можемо зібрати команду, бо не можна ніяк розпрощатися з минулим. Проте ми все ж почали робити ті речі, які би вже давно мали робитися для перших кардіохірургічних операцій. У цьому напрямку в нас є нереалізований потенціал. Думаю, у найближчі тижні буде вже операція на відкритому серці.

Доведеться, мабуть, розпрощатися з усіма завідувачами відділень, які не розвивали свої напрямки. Не може такого бути, щоб флагманський заклад області перетворився просто у центральну районну лікарню, це у кращому випадку. Ми дуже багато втратили, проте збираємо нову команду однодумців, які йдуть в одну сторону. Бо якщо ти з людьми навіть не в одному вагоні, а в різних потягах, то про що можна говорити? Ми напрацьовуємо стратегію розвитку на років десять. Буду я через рік чи два чи не буду, але стратегія повинна бути, щоб той, хто прийде опісля, мав вказаний напрямок, в якому рухатися. Деякі речі не виправиш за місяць-два, потрібні роки, але все зроблю, щоб лікарня по-іншому зазвучала.

Іван Зима продовжує судитися за посаду керівника обласної лікарні й частину судів уже виграв. Так, Здолбунівський районний суд ще у серпні визнав протиправним та скасував розпорядження голови Рівненської обласної ради (на той час Олександра Данильчука) про звільнення Івана Зими та зобов’язав його поновити. У листопаді рішення набрало чинності. Проте ще триває розгляд у Рівненському окружному адмінсуді — Іван Зима намагається скасувати рішення конкурсної комісії, яка влітку обрала новим керівником Рівненської обласної клінічної лікарні Віктора Ткача.

Нагадаємо, звільнили Івана Зиму після того, як обласна лікарня навесні потрапила у скандал. Попри те, що вона не приймала хворих на коронавірус, там захворіло чимало працівників. Також пацієнти почали нарікати, що підхопили вірус саме тоді, коли лікувалися або побували у закладі. Позбувся посади (формально) з цієї ж причини — через те, що не справився з боротьбою проти COVID-19 — і начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Осіпчук, який керував галуззю з 2014 року і звільнити якого попереднім головам ОДА не вдавалося. Минулого тижня Рівненський окружний адміністративний суд задовольнив його позов до Рівненської обласної державної адміністрації: визнав протиправним розпорядження про звільнення та зобов’язав поновити на посаді, виплативши 159 тис. грн за «вимушений прогул». Рішення набуде чинності лише у тому випадку, якщо залишиться без змін в апеляційній інстанції або ОДА, що дуже сумнівно, не звернеться з апеляцією.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також