Чемпіонку Європи упіймали на допінгу

1878 0

Ми у соцмережах:

Наталія Прищепа на стадіоні у РІвному

Рівнянка Наталія Прищепа, яка двічі ставала чемпіонкою Європи у бігу на 800 метрів, не пройшла тест на допінг. У її організмі виявили заборонену речовину гідрохлортіазид. Після чого відсторонили від змагань та тренувальних зборів. Остаточне рішення щодо санкцій до спортсменки має ухвалити WADA — Всесвітнє антидопінгове агентство.

— Я поки не дискваліфікована, а відсторонена від змагань та зборів, — уточнює спортсменка. — І то — за власним бажанням. Тому що щиро вірю в те, що в цій справі розберуться і мене виправдають. Адже я прийняла таблетку через необхідність. Саме робила манікюр в «Злата Плазі» у Рівному, коли мені раптово стало погано. Періодично, кілька разів на рік, у мене стрибає тиск — то опускається занадто низько, то піднімається. Мене завели в аптеку, де його поміряли. Верхня норма була за 160. Фармацевт запропонувала випити таблетку «Каптопресу». Тож я випила таблетку. Це було 11 лютого, а 16-го в мене взяли допінг-проби.

Гідрохлортіазид, який міститься в «Каптопресі», є сечогінною речовиною, що заборонені Антидопінговим комітетом, оскільки використовуються для швидкого виведення з організму слідів прийому допінгу.

— Я визнаю свою провину в тому, що вжила цей препарат, не перевіривши більш скрупульозно його складу, — стверджує Наталя Прищепа. — Після отримання повідомлення про результат тестів на допінг я одразу звернулася по допомогу до адвоката, і ми надали всі роз’яснення Антидопінговому комітету. Будемо чекати на його офіційне рішення. Я не братиму участі у зборах нашої збірної з підготовки до Олімпійських ігор. Проте продовжую до них готуватися самотужки під наглядом моїх тренерів.

Олег Машаненков, керівник Рівненської обласної організації Федерації легкої атлетики України:

— Є міжнародний кодекс, яким мають керуватися усі спортсмени. Згідно з цим кодексом ім’я спортсмена, який захищає Україну на змаганнях міжнародного рівня, вноситься в систему «Адамс». Там він має свій електронний кабінет, в якому має вказувати свої пересування та графік на кожен день. Тому що до нього в двері в будь-який момент можуть постукати, щоб взяти аналізи на допінг. З Наталкою це сталося, і результати виявилися такими. Це велика неприємність. Маємо надію, що все вирішиться позитивно для неї і її виправдають. Хоча з огляду на аналогічні ситуації з іншими спортсменами з легкої атлетики, в це мало віриться.

Машаненков мав на увазі і свою колишню ученицю, теж рівнянку, Ольгу Земляк. Для неї провалені допінг-тести стали фінішем кар’єри. Адже їй присудили восьмирічну дискваліфікацію, повернутися після якої у спорт було нереально.

Рівне завжди пишалося здобутками Наталії Прищепи. А міська влада виплачувала грошові винагороди за кожну її перемогу міжнародного рівня, подарувала їй квартиру та земельну ділянку.

Щоправда, навіть при найгіршому сценарії для Наталі Прищепи завжди залишаються інші варіанти. У випадку Ольги Земляк кінець її кар’єри в легкій атлетиці став початком нового життя. Разом з чоловіком Сергієм Абрамовичем, керуючим OTP-банку, відкрила в Рівному ресторан «Хінкальня» та кав’ярню «Львівські круасани». У них народилась дитина. А в майбутньому Ольга має бажання підтримувати юних спортсменів.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також