Через 8 років суд виправдав двох податківців, яких обвинувачували у незаконному видобутку бурштину

1830 0

Ми у соцмережах:

Через 8 років суд виправдав двох податківців, яких обвинувачували у незаконному видобутку бурштину

Минулого тижня Сарненський районний суд нарешті поставив крапку у справі семирічної давнини. З 2013-го судді розглядали справу проти двох вже колишніх працівників рівненської податкової, яких звинуватили у причетності до незаконного видобутку бурштину. Сарненський суддя Олексій Рижий виніс виправдальний вирок, зазначивши, що у діях чоловіків відсутній склад злочину. А відсутнім він став, зокрема, тому, що докази, зібрані оперативниками, суд до уваги брати не став.

Головним обвинуваченим у справі став колишній в.о. завідувача сектора протидії незаконному обігу підакцизних товарів управління податкової міліції ДПС у Рівненській області. Як йдеться у вироку Сарненського районного суду, правоохоронці встановили, що «наприкінці жовтня 2012 року він вступив в злочинну змову з трьома особами та погодився сприяти їм порадами, вказівками та усуненням перешкод у здійсненні незаконного видобування бурштину, а також сприяти приховуванню вказаної злочинної діяльності».

Як встановили під час досудового розслідування, 17 жовтня 2012 р. на території урочища «Юкмань», що поблизу Володимирця, працівники УПМ ДПС України у Рівненській області під керівництвом обвинуваченого вилучили дві мотопомпи кустарного виробництва, якими учасники організованої групи здійснювали незаконне видобування бурштину. Так і відбулося знайомство податківця з групою. А вже 28 жовтня, стверджувало обвинувачення, завідувач сектора «з метою приховування своєї участі в цій організованій групі» залучив до її складу колишнього працівника податкової міліції.

Як йдеться у справі, з 29 жовтня по 17 листопада 2012 року податківець отримував винагороду в розмірі 50 доларів США за кожен день роботи однієї мотопомпи — за свої поради та вказівки «щодо способів приховування злочинної діяльності, а також шляхом усунення перешкод сприяв вчиненню злочину іншими співучасниками та його приховуванню». А працювала група з шістьма мотопомпами на території Володимирецького району.

Як встановили оперативники, податківець особисто при зустрічах, за допомогою телефонного зв`язку та через екс-податкового міліціонера інформував групу про можливі перевірки та «рейди». Гроші податківцю передавав його колишній колега.

«Всього за вказаний період протиправної діяльності учасниками організованої групи було видобуто близько 32 кг бурштину в дрібній фракції, — зазначено у матеріалах справи. — В подальшому незаконно видобутий бурштин було поступово реалізовано невстановленій особі за 76000 грн». 4550 доларів мали передати начебто податківцю як винагороду за сприяння в незаконному видобуванні бурштину.

3050 доларів, йдеться у справі, передали 13 та 17 листопада, а решту — 25 листопада, у той же день правоохоронці затримали екс-податкового міліціонера. Бурштинокопачі написали заяву до поліції на податківців, тож гроші, які передавали у той день, були вже помічені спеціальною фарбою.

Податківця обвинуватили у порушенні правил охорони або використання надр, зловживанні владою та службовим становищем, а також у вчиненні кримінального правопорушення організованою групою. Ексміліціонера — у тому ж, окрім зловживання владою. Обидва вину не визнали та заперечували, що брали участь в організації видобутку бурштину та отримували будь-які кошти. Натомість свідки, бурштинокопачі, стверджували під час допиту протилежне.

Докази у справі суд визнав недопустимими, «оскільки інформація була отримана без вмотивованого рішення суду, що є обмеженням конституційних прав і свобод людини і громадянина». Також адвокат обвинуваченого податківця зазначив, що, на його думку, під час судового розгляду кримінального провадження прокурор не надав достатніх належних і допустимих доказів існування організованої злочинної групи і участі в ній податківця.

Суд погодився із захистом: «Проаналізувавши наведені вище показання свідків, письмові докази, суд приходить до висновку, що прямим доказом сторони обвинувачення є показання свідків та похідні від них письмові докази, які суд відкинув з підстав, вказаних у мотивувальній частині вироку. Інших даних щодо вчинення злочинів за ч.1 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем) органами досудового розслідування не здобуто, а прокурором не представлено. З урахуванням наведеного, надані та досліджені в судовому засіданні докази сторони обвинувачення, крім встановленої їх невідповідності вимогам національного кримінального процесуального законодавства, не відповідають вимогам Конвенції та практиці Європейського Суду з прав людини, а відтак є неналежними. Суд звертає увагу й на інші істотні, на думку суду, порушення вимог кримінального та кримінально-процесуального законодавства у даній кримінальній справі».

Суд виніс виправдальний вирок експодатківцю та екс-податковому міліціонеру. У зв’язку із відсутністю в їхніх діях складу злочину. Протягом місяця прокуратура ще може подати апеляцію на вирок Сарненського райсуду. Зазначимо, що відповідно до даних з порталу Судової влади України, суд виправдав Івана Ярмолка та Олександра Вабищевича. Обоє вже давно не працюють у податковій.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також