Чи буде 30 тисяч — мотивацією і підтримкою для мобілізованого? У міській раді Рівного триває дискусія

276 0

Ми у соцмережах:

Чи буде 30 тисяч — мотивацією і підтримкою для мобілізованого? У міській раді Рівного триває дискусія

Берці, каска, бронежилет, а до того — ще маса усіляких потрібних, а часом життєво важливих дрібниць. Амуніцію кожному мобілізованому до лав ЗСУ має видавати держава, але чи усім підійде якість та чи знайдеться потрібний розмір? Серед рівненських депутатів уже кілька місяців точиться дискусія: чи видавати одноразову грошову підтримку кожному мешканцю громади, який піде до війська. Тепер це питання винесуть на сесію міської ради.

Святослав Клічук, міський депутат, співавтор проєкту рішення:

— Йдеться про ініціативу, аби Рівненська громада виплачувала 30 000 гривень разово тим, хто нині іде служити (в першу чергу мобілізованим) і по 10 000 грн. тим, хто вже служить. Для початку пропонуємо закласти 50 млн. грн., загальна сума буде більша. Станом на сьогодні, держава уже виплачує за перший контракт від 24 000 до 30 000 грн. Крім того, за контракт 20 000 платить і Рівне. Натомість, мобілізованим, а саме на них зараз лягає основний тягар війни, не виплачується нічого. Вважаємо це вкрай несправедливим. Подібна ініціатива щодо разових виплат військовим була висловлена в електронній петиції, яку буквально за кілька днів підтримали необхідні 250 голосів. Наш минулий проект набрав 15 голосів із необхідних 22. Ми спробували ще раз через процедуру повернення до голосування, і знову замало. Тому розпочали все спочатку. Новий, дещо уточнений, проект зареєстровано і проходить комісії.

Галина Кульчинська, депутатка міської ради Рівного:

— Я за максимальну підтримку військових. Але давайте чіткі попередні розрахунки: скільки в місті мобілізованих з 2022 року (цифри не для загального сповіщення) і яка сума тоді потрібна з бюджету міста, щоб кожному з них виплатити по 30 000 гривень. Це важливо, особливо в контексті того, що з першого жовтня минулого року ПДФО військових забрано з місцевих і зараховується до держбюджету країни — а це 600 мільйонів з міста.

Ці попередні розрахунки важливі і для того, щоб Рівне продовжувало і далі турбуватися про підтримку своїх поранених і скалічених війною, виплачувати їм кошти на лікування. В цьому році на це маємо 10 млн. грн. До прикладу, я хочу, щоб і надалі Рівне фінансово допомагало родинам осіб, що перебувають в полоні виплатою в 30 тисяч грн. і тим, чиї рідні пропали безвісти — 20 тис грн. На це цьогоріч маємо 4 млн.

Місто виплачує по 20 000 гривень за укладення першого контракту з ЗСУ — в цьому році 3 мільйони передбачено на ці видатки. У 2024 році коштом міста дали субвенцій на 28 млн. військовим частинам, які просили про підтримку.

Я дуже хочу, щоб Рівне мало і надалі фінансову можливість щомісяця виплачувати кожній дитині, батьки яких загинули під час війни 6 000 гривень, в цьому році ця сума — 38 мільйонів. На 110 мільйонів в цьому році ми закупили дронів. Добре було б мати можливість надалі подвоїти чи навіть потроїти цю суму.

І, взагалі, хочеться мати впевненість, що видатків з обсягу загального фонду бюджету міста в 3,4 мільярда гривень, 80% яких становлять захищені статті (це зарплати і комунальні послуги), вистачить на утримання всіх бюджетних сфер міста. В яких, до речі, сьогодні працює чимало рідних і близьких наших воїнів. Тому я за будь-яку можливу фінансову підтримку нашим містом ЗСУ: тільки з чіткими розрахунками і розумними видатками.

Іван-Богдан Чорнобай, рівнянин:

— Одноразові виплати надзвичайно важливі для новомобілізованих. Поки вони в навчальному центрі, зарплата невелика, та й буде вона не відразу, а витрати на спорядження виходять чималі.

Андрій Логащук, рівнянин, написав у фейсбуці:

— Я теж мобілізований. Мене не ловили на вулиці, я сам прийшов до ТЦК, потім — на ВЛК, і відразу отримав бойову повістку. Всі, сподіваюся, розуміють, що в разі потрапляння до бойового підрозділу доведеться шукати собі броню, тактичний одяг, взуття, амуніцію і т. д. Це потрібно хоча б для того, щоб збільшити шанси вижити — так, принаймні, говорять самі інструктори, які були на передку. Залежно від завдань сума може складати від 70 до 300 тис. грн. і більше… Ви знали, що у мобілізованого практично немає шансів потрапити на бажане чи відносно безпечне місце служби? Моїх хлопців з роти, наприклад, може забрати 95 бригада (уже розглядає кандидатури, і це — десантно-штурмові війська). І мене може забрати. Тобто, щоб заробити, доведеться повоювати. А щоб ефективно воювати — потрібно «інвестувати»... Фінансова допомога мобілізованим була б додатковим стимулом не втікати та хоч якось підтримувала б мотивацію.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також