Чи буває мед отруйним?

2444 0

Ми у соцмережах:

Чи буває мед отруйним?

До меду, відомого своїми лікувальними властивостями, деякі рівняни почали ставитись з пересторогою. Кажуть, що він став... небезпечним для здоров’я, бо бджоли збирають пилок з квітів ріпаку, волошки, яка росте в житі та пшениці, а ці рослини обробляють пестицидами.

Відразу заспокоїмо: фактів отруєння медом нам не вдалося знайти. В управлінні у справах захисту прав споживачів в Рівненській області письмових скарг на якість меду досі також не було. Щоправда, за усними консультаціями по телефону з цього питання влітку люди зверталися. Начальник управління Євгенія Мосіюк радить при купівлі меду чи іншого товару обов’язково вимагати сертифікат чи інший документ про якість. Торік, зауважує п.Мосіюк, при перевірці якості меду в торгових точках Рівного були випадки відсутності такого документа. Ніна Сидляр, жителька с.Святе Здолбунівського району, яка торгує на ринку медом з власної пасіки, документ одразу ж показала — експертний висновок місцевої лабораторії. Каже, що перевірку всіх видів меду, якими торгує, проходить щовівторка. Жінка розповіла, що вплив оприскування пшениці пасічники вже відчули: — Не стало волошкового меду. Він має перламутрово-зелений колір. Його застосовують при хворобах серця, печінки. Він є дуже цінним за своїми властивостями. Та коли почали інтенсивно кропити жито й пшеницю від бур’яну, волошки зникли. Втім, ще до того, як мед потрапить на торгівельні прилавки, цей продукт піддається перевірці. Виконуючий обов’язки начальника Рівненського міського управління ветеринарної медицини Павло Тарасович розповів, що насамперед у кожного пасічника повинен бути паспорт на пасіку, де фіксуються записи про те, що пасіку обробляли відповідними засобами від бджолиних захворювань. Для транспортування продукту на ринок чи в магазини видається спеціальний документ. І вже на місці торгівлі мед знову проходить тест на якість у лабораторії. — Ми не гарантуємо, а контролюємо якість меду, — говорить Павло Тарасович. — Все, що на ринку — під контролем. Інша справа, що медом можуть торгувати люди як на ринку, так і за його межами, не маючи ніякого документа про якість. Тому краще не купувати мед в таких людей. — На ринку іноді й справді може трапитись мед, зібраний з цвіту, обробленого пестицидами, — застерігає пасічник-апітерапевт Данило Шабак. — Зазвичай такий пилок бджоли збирають з рослин на другий чи третій день після обробки. До речі, якщо вони полетять на такий цвіт в день обробки поля, то просто загинуть. Порушення можуть статися не тільки в структурі меду, а у самих бджіл — це стосується пилку, зібраного бджолами з рослин, вирощених з модифікованого насіння. ”Можливо, гірський мед безпечніший?» — запитую у пана Данила. «Медовий лікар» відповів, що його мало в продажі, бо весна в горах затяжна, бджіл довго підгодовують цукровим сиропом, і коли нарешті приходить тепло, вони надто ослаблені, щоб дати багато нектару. Крім того, він буде бідний на йод. До жителів Рівненщини гірський мед практично не доходить. Данило Шабак радить брати лісовий мед, він точно без пестицидів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також