Чи є життя без трудових книжок?

1077 0

Ми у соцмережах:

Чи є життя без трудових книжок?

Міністр економічного розвитку України Айварас Абромавічус анонсував скасування трудових книжок. Відповідний проект закону вже вислали на погодження іншим органам влади. Про це повідомив міністр у своєму Twitter: "Ховаємо совковий спадок".

Трудова книжка Як пояснив міністр у коментарі ВВС Україна, уся інформація, що міститься у трудових книжках, дублює ту, що вже із 2000 року внесена до Єдиного державного реєстру застрахованих осіб. У Мінекономрозвитку наполягають, що нововведення дозволить усунути зловживання у трудових відносинах, а також зекономити час і кошти підприємців.

Резюме замість трудових

Над скасуванням трудової книжки, а для цього потрібно внести зміни до 22 законів України, міністерство працювало разом із експертами платформи EasyBusiness. Як заявив пан Абромавічус, це нововведення — одна з обов'язкових ініціатив для дерегуляції економіки. Він запевнив, що такі ж процедури проходили й багато інших європейських країн, зокрема і Литва. Як і в інших країнах, Єдиний реєстр застрахованих осіб, що тепер матиме монополію на інформацію про трудовий стаж громадян, буде закритий. За словами міністра, відкритий доступ для роботодавців до інформації про попередню роботу кандидатів може призвести до зловживань. абромавичус
Айварас Абромавічус
"У всій Європі, включно із Прибалтикою, що теж колись була частиною Радянського Союзу, відносини між роботодавцями і працівниками або потенційними працівниками базуються на довірчих умовах", — запевнив пан Абромавічус. Рекрутингові компанії не надто переймаються трудовими книжками. Пояснюють, що сьогодні при прийомі на роботу вони найчастіше не потрібні. "У процесі рекрутингу трудова книжка взагалі ніде не використовується і не розглядається", — пояснили ВВС Україна в компанії HeadHunter. Як зазначили там, роботодавці зараз при прийомі на роботу схильні радше заглядати у соцмережі кандидата, аніж у його трудову книжку. Основними ж джерелами отримання даних про претендента на посаду залишається його резюме і рекомендації. Трудова книжка "Як правило, прохання принести трудову книжку звучить тільки після рішення прийняти людину на роботу і зарахувати її в штат", — додали експерти із рекрутингу. У HeadHunter пояснюють, з позиції пенсійного забезпечення, трудова книжка також цілком непотрібна. "Оскільки пенсія сьогодні нараховується згідно з реальними відрахуваннями страхових внесків у Пенсійний фонд, то стаж сьогодні ні на що не впливає", — стверджують у компанії.

Заощадження?

Як запевнив Айварас Абромавічус, ініціативу вже підтримали у Міністерстві соціальної політики, службі зайнятості і Мін'юсті. Як планується, процес повної відмови від трудових книжок триватиме три місяці. Саме у такий термін після схвалення закону в парламенті роботодавці будуть зобов'язані віддати працівникам їхні книжки. Тим часом уся інформація про досвід роботи, якої ще немає в системі Єдиного реєстру, вводитиметься, зокрема, із трудових книжок і архівів. Деякі користувачі соцмереж почали жартувати про економію паперу і збереження лісу. "Скасуєте — збережете людям нерви і купу дерева для паперу — go green!" — написав у Twitter журналіст Юрій Залізняк. Автори ініціативи стверджують, що вона й справді не тільки спростить процес найму і звільнення з роботи, а й дозволить підприємцям заощадити кошти на адмініструванні трудових книжок. "За попередніми оцінками, скасування трудових книжок дозволить зекономити близько 300 млн. грн. витрат бізнесу на їхнє адміністрування щорічно", — заявив експерт платформи EasyBusiness Микола Гайдай.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також