Чи має дитина грати у відеоігри? Відповідь експерта SvitUA

386 0

Ми у соцмережах:

Діти та відеоігри

Суперечки про користь та шкоду комп'ютерних ігор для дітей тривають вже не перший рік. При цьому одні батьки вважають, що відеоігри сприяють розвитку пізнавальних, організаційних та інших здібностей, тоді як інші впевнені в їхньому негативному впливі на мозок, психічний і емоційний розвиток дитини. Вирішивши розібратися в цьому питанні, компанія SvitUA, яка займається експертизою ігрової індустрії під керівництвом головного редактора Павла Вишняка, провела відповідні дослідження, проконсультувавшись перед цим із профільними фахівцями – дитячими психологами та педагогами. Зваживши всі за та проти, експерти Svitua сформували свою думку на проблему і тепер готові поділитися своїм баченням з читачами.

Зростання популярності відеоігор серед дітей

У сучасному світі відеоігри та кіберспорт є найдоступнішою формою розваги, причому не тільки для дітей. Сьогодні майже кожна дитина має комп'ютер, планшет, консоль або мобільний телефон з доступом до Інтернету, а значить і до безлічі захопливих ігор, яким молоде покоління нерідко приділяє значно більше часу, ніж варто було б, на шкоду іншим важливим заняттям. Тому не дивно, що багато батьків стурбовані потенційно негативним впливом відеоігор на розвиток та психіку їхніх дітей. Чи означає це, що відеоігри апріорі шкідливі? Фахівці СвітЮа так не вважають.

На їхню думку, підтвердженому результатами досліджень про вплив комп’ютерних ігор на світосприйняття, когнітивні здібності та емоційну сферу людини, відеоігри можуть бути корисними. З іншого боку, надмірне захоплення ними може сприяти таким негативним проявам як зниження фізичної активності, соціальних навичок та інтересу до реального світу, а також розвитку такого небезпечного стану як ігрова залежність, про що Павло Вишняк вже неодноразово писав у своїх статтях. Самі по собі відеоігри не є небезпечними, проте між цим видом розваг, навчанням та живим спілкуванням дитини з сім'єю та друзями важливо знайти баланс.

Позитивний вплив відеоігор на дитячу психіку

Попри поширене переконання в деструктивності геймінгу, останній може бути дуже корисним для дитини. Як показують результати досліджень Американської психологічної асоціації та Національної асоціації з розвитку дітей у США, відеоігри сприяють розвитку навичок розв'язування проблем, покращенню когнітивних функцій, зокрема пам'яті, просторового мислення, уваги та концентрації. Якщо гра розрахована на багатьох користувачів, з турнірами та змаганнями, до зазначених позитивних аспектів можна додати ще й розвиток у дитини здатності співпрацювати й координувати свої дії з діями інших учасників ігрового процесу. Не можна не відзначити позитивного впливу відеоігор на емоційний стан дитини.

Так, занурення у гру знижує рівень стресу та тривожності, а досягнутий дитиною успіх у грі підвищує особисту самооцінку. Тут також варто згадати про освітні відеоігри, користь від яких безумовна, оскільки процес навчання дітей найкраще відбувається саме в ігровій формі. Втім, стверджувати, що всі ігри однаково корисні також було б неправильно. Сцени насильства та шкідливі стереотипи, які містять деякі відеоігри, можуть негативно вплинути на психіку дитини, особливо в тих випадках, коли обрана гра не відповідає її віку. Завдати шкоди здатні навіть корисні ігри, якщо дитина проводитиме за ними занадто багато часу. Тому батькам необхідно уважно стежити за тим, у які саме відеоігри грають їхні діти та скільки часу вони за ними проводять.

Негативний вплив відеоігор на дітей

Навівши позитивні сторони відеоігор, експерти Svit UA не оминули можливості згадати про їхній негативний вплив на дитину, що також має місце. Але полягає він не стільки у формуванні антисоціальної поведінки, як дехто вважає, скільки у розвитку у дитини ігрової залежності. Як показує досвід, цей шкідливий стан виникає, коли гра стає для геймерів основним джерелом позитивних емоційних переживань, поступово витісняючи інші потреби.

Наслідком такої залежності може стати соціальна ізоляція, зниження інтересу до реального життя, успішності у навчанні, а також підвищена стомлюваність, порушення режиму сну та поява дратівливості у тих випадках, коли щось або хтось заважає дитині грати у свою улюблену гру. Нарешті, тривале сидіння перед екраном комп'ютера, планшета або смартфона не може не позначатися на фізичному стані дитини. Діти, що ведуть малорухливий спосіб життя, більш схильні до таких захворювань як ожиріння, порушення зору та постави.

Відеоігри та інші заняття – як знайти компроміс

Як можна бачити з наведених pro et contra, однозначної відповіді на запитання «чи корисні відеоігри для дітей» не існує. Як підкреслюють фахівці SvitUA, відеоігри можуть надавати як позитивний, так і негативний вплив на дитячу психіку залежно від ситуації та супутніх факторів. Інтерактивні розваги можуть стати ефективним навчальним та розвивальним інструментом, але це за умови правильного їх вибору та використання.

По-перше, завжди пам'ятайте, що геймінг – це лише один з аспектів життя дитини і що в ньому, як і у всьому, важлива помірність. Не дозволяйте іграм стати пріоритетом, всіляко заохочуйте своїх дітей до інших видів занять та захоплень: спорту, читанню, проведенню часу з сім'єю тощо. По-друге, складіть разом зі своєю дитиною розклад, виділивши в ньому конкретний час для ігор за комп'ютером, приставкою або іншим пристроєм і домовтеся про дотримання правил. Це не тільки обмежить проведення часу за відеоіграми, але також сприятиме виробленню у дитини почуття відповідальності.

По-третє, поцікавтеся, в які саме відеоігри грає ваша дитина і переконайтеся, що вони відповідають її віку чи рівню зрілості. Водночас будьте готові сказати «ні» жорстоким іграм із пропагандою насильства, расової, етнокультурної чи релігійної нетерпимості, водночас постаравшись пояснити дитині, у чому шкода таких розваг. Як і фільми, відеоігри впливають на формування світогляду, тому використовуйте такі ситуації, щоб прищепити дитині правильні уявлення про добро, зло та інші найважливіші поняття.

Попри неможливість дати однозначну відповідь на питання про корисність та шкоду відеоігор для дітей, разом із профільними фахівцями експерти Svitua вважають, що потенційно вони є більш корисними, ніж шкідливими. Але такими вони стають лише за умови балансу, адже жодна гра не може замінити навчання, фізичну активність і реальне спілкування з іншими людьми.

Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйтеся правил (принципів) відповідальної гри

Реклама


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також