Чи має право лікар торгувати біодобавками?

2752 0

Ми у соцмережах:

Чи має право лікар торгувати біодобавками?

Нещодавно я звернулася зі своїм маленьким сином до невропатолога у дитячу міську поліклініку №3. Лікар сказала, що сину потрібно приймати щось заспокійливе і запропонувала для цього біодобавки, які дістала з власної шухляди. Заплатити за ці «заспокійливі» невропатолог запропонувала від 16 до 20 гривень. У мене такої суми з собою не було, тож я відмовилася від біодобавок, попрохавши виписати щось із аптечних препаратів.

Нещодавно я звернулася зі своїм маленьким сином до невропатолога у дитячу міську поліклініку №3. Лікар сказала, що сину потрібно приймати щось заспокійливе і запропонувала для цього біодобавки, які дістала з власної шухляди. Заплатити за ці «заспокійливі» невропатолог запропонувала від 16 до 20 гривень. У мене такої суми з собою не було, тож я відмовилася від біодобавок, попрохавши виписати щось із аптечних препаратів. Подібна ситуація повторилася, коли я привезла на обстеження до кардіолога в обласну лікарню свою бабусю. Доки я чекала під кабінетом, спритний кардіолог нав’язала бабусі біодобавок аж на 100 гривень. У результаті на аптечні препарати для лікування серця грошей в бабусі уже не залишилося. Хотілося б дізнатися, чи мають право лікарі на робочому місці продавати хворим біодобавки?

Вікторія Янчук, м.Рівне.

Коментар начальника інспекції з контролю якості лікарських засобів у Рівенській області Валерія Стеціва: — Біодобавка — це не ліки, а, як говорить сама назва, добавка до раціону пацієнта та його лікування. Тобто вона має полегшений склад, який суттєво вираженого лікувального ефекту не має. Втім, користуючись тим, що до біодобавок значно менше вимог у контролюючих органів, ніж до ліків, багато виробників вводять до їх складу лікарські рослини та інші речовини, які мають лікувальні властивості. Тому приймати їх самостійно, не проконсультувавшись з лікарем чи фармацевтом, не можна. Втім, нині на ринку біодобавок дуже багато порушень. Зокрема, проблемою стало те, що самі медпрацівники займаються їх реалізацією і, приміром, у Костополі був випадок, коли після прийому біодобавки, яку продав лікар, у дитини значно погіршилося здоров’я. Тому, якщо лікар пропонує купити у нього біодобавку, звертайтеся в управління охорони здоров’я чи до нас, в інспекцію. Адже медпрацівник, працюючи в державній установі, не має права робити цього на робочому місці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також