Чи має вітамін D побічний ефект

1074 0

Ми у соцмережах:

Чи має вітамін D побічний ефект

Хоча нестача вітаміну D асоціюється з розвитком різних проблем зі здоров'ям, його неадекватний прийом (споживання занадто великої кількості) також шкодить організму.

Вітамін D є однією з багатьох життєво важливих для людського організму поживних речовин. Його достатня кількість забезпечує захист від розвитку таких захворювань, як грип, серцево-судинні патології, хвороби кісток. До того ж вітамін D допомагає засвоювати кальцій з їжі.

За словами експертів, неправильний прийом вітаміну D істотно підвищує його концентрацію в організмі й може посприяти його токсичності. Ось кілька побічних ефектів від прийому надмірної кількості вітаміну D.

Нездоровий рівень кальцію в крові. Стан, при якому організм виявляється перенасиченим кальцієм у крові, відомий як гіперкальціємія — її провокує споживання високих доз вітаміну D. Побічними ефектами відхилення стають підвищена спрага, часте сечовипускання. До того ж підвищується ризик утворення кальцієвих каменів.

Проблеми з нирками. Ушкодження нирок може варіюватися від помірного до тяжкого ступеня. Найбільш уразливими в цьому випадку є люди з вже існуючими або хронічними нирковими порушеннями.

Проблеми з травленням. Діарея, запор, болі в животі — це лише деякі побічні ефекти, що зачіпають травлення, які виникають в разі надмірного прийому вітаміну D.

Проблеми з кістками. Вітамін D вважається головним для підтримки здоров'я кісток, проте його надлишок може викликати їхнє ушкодження. Занадто висока його концентрація негативно впливає на засвоєння вітаміну K2, що може призвести до втрати кісткової маси.

Погане самопочуття. Втрата апетиту, нудота, сильна стомлюваність, запаморочення — більшість цих побічних ефектів зумовлені підвищеним рівнем кальцію в крові.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також