Чи може повторитися італійська трагедія в Україні?

1849 0

Ми у соцмережах:

Чи може повторитися італійська трагедія в Україні?

В Італії стався наймасштабніший за останні роки в Європі землетрус: 8 балів за шкалою Ріхтера. Нагадаємо, ще в понеділок, 6 квітня, вранці жителів області Абруццо (неподалік від Рима) розбудили підземні поштовхи. Почали падати будинки, храми. Сонні люди не встигали вибігти на вулицю і опинялися під зруйнованими стихією стінами і поверхами. Поштовхи відчувалися далеко за межами району землетрусу. Не на жарт злякалися навіть жителі столиці — за 75 км від епіцентру. Підсумок катаклізму — понад двісті загиблих, тисячі покалічених і людей, які залишилися без даху над головою. Декілька десятків осіб вдалося дістати з-під завалів з битого каменю і пилу. Приблизно 30 жителів Абруццо так і не знайшли під завалами. Землетрус забрав життя і двох наших співвітчизниць: 8-річної Маші Чернової, яка жила в Аквілі з мамою, й Анни Парубок, яка, ймовірно, працювала в Італії без відповідних документів.

У Києві дихають на ладан радянські будівлі Багато хто добре пам’ятає землетрус 1977 року в Карпатах. Тоді навіть у столичних квартирах розгойдувалися люстри і їздили по підлозі шафи. Справа в тому, що Київ розташований на розламі тектонічних плит, і стихія «дістає» його при будь-яких сильних поштовхах у найближчих регіонах. Невже киянам загрожує аналог італійської трагедії? — У країні сьогодні 36 сейсмічних станцій, — пояснює замдиректора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера. — Переважно вони розташовані в Криму і Карпатах. У таких місцях, як Донбас, Херсон і Дніпропетровськ їх немає взагалі. Апаратура для обладнання нових об’єктів коштує дорого, тому будівельникам простіше замовляти аналізи сейсмостійкості майбутніх будинків. Але ж подібні дослідження повинні проводитися на державному рівні, а не з особистої ініціативи тієї чи іншої фірми! — Тобто наші будинки не готові до серйозних випробувань? — Київ може потрясти максимум на 6 балів. Нові висотки (вище 14 поверхів) і експериментальні споруди перевіряють дуже ретельно — вони витримають такий землетрус. Зате будинки, що з’явилися в радянські часи, необхідно досліджувати і додатково зміцнити, інакше вони заваляться! А все це коштує великих грошей…

До Криму італійські «хвилі» не дійшли На півострові діють 7 сейсмостанцій. Отримані з їх допомогою дані експертна рада підсумовує і передає в МНС. Таким методом створюється довгостроковий прогноз землетрусів: їх сила, місце і час. — Подекуди процеси в земних надрах протікають швидко, і катаклізми виникають часто. Наприклад, у Тихому й Індійському океанах. Зате в Чорному морі все відбувається повільно, — пояснює Белла Пустовітенко, голова Кримської експертної ради з оцінки сейсмонебезпечності. — Вивільнення накопиченої пружної енергії відзначається щорічно в різних регіонах планети. Однак впадати в паніку, живучи в небезпечному регіоні, якщо десь зафіксували сильний землетрус, не потрібно. Адже до Криму не докотилися з Італії відгомони підземних поштовхів. Більшість «нехороших» місць на півострові розташовані в земній корі крутого континентального схилу Чорного моря на глибинах від 10 до 40 км. Вони тягнуться вздовж всього південного узбережжя — від Севастополя до Керчі — і по південній частині Азовського моря. Причому приблизно раз на сто років на південному узбережжі Криму ймовірні підземні поштовхи силою в 7 балів, раз у п’ятсот років — 8 балів і тільки раз у тисячу років — 9 балів.

У Карпатах все спокійно Львівська сейсмічна станція зафіксувала землетрус в Італії, але, на щастя, у самому регіоні нічого не відчули. — У Львові тільки одна сейсмостанція, у той час як у Карпатах їх 19, і усі вони відслідковують ситуацію в західних областях, - ділиться науковий співробітник відділу сейсмології Карпатського регіону Інституту геофізики НАН України Роман Прошин. — У нас відчуваються здебільшого румунські землетруси, та й то не завжди. Можна сказати, що тут у відношенні сейсмічності досить спокійно. Деякі підземні поштовхи силою в 4-4,5 бали відгукнулися 27 жовтня 2004 року. Але нашу область вони минали і були помітні тільки в Чернівецькій (з боку Молдови) і частково — у Вінницькій областях.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також