Чи можна обдурити поліграф?

1898 0

Ми у соцмережах:

Альона Трачук тестувала на поліграфі й свого чоловіка Юрія, за його бажанням

Цікавість людей до такого методу виявлення брехні, як тест на поліграфі, викликали нардепи від «Слуги народу», яких запідозрили у можливому хабарництві. Підтримали колег по фракції й ті депутати, які не пов’язані з кримінальним провадженням, зокрема, рівненські нардепи також пройшли тест на поліграфі. Проте результатам поліграфа багато хто не довіряє. Мовляв, і сам поліграф можна обдурити, і експертів, які пишуть висновки після процедури, можна підкупити. А чи можна насправді — ми запитали у рівненської експертки-поліграфологині Альони Трачук.

— Перш за все, рівненські нардепи до вас зверталися?

— Не буду приховувати: зверталися. Але вони — замовники, а тому лише вони мають право вирішувати, що робити з отриманими висновками: опубліковувати їх або ні, чи, можливо, опубліковувати частково. Для зручності ми правдиві відповіді зафарбовуємо зеленим, а неправдиві — червоним. Депутати, які звернулися до мене (не буду називати їхніх імен та які висновки вони отримали), ще думають, що робити.

— Але обдурити поліграф можна?

— Поліграф орієнтується на серцебиття людини, потовиділення, тиск крові у судинах. Коли людина обманює, вона напружується і судини звужуються, коли вона розслабляється, судини розширюються. Є датчики, які контролюють це. Фактично, на роботу датчиків (а їх є шість-сім) людина вплинути не може. Ви ж не можете пришвидшити чи сповільнити серце або контролювати потовиділення. Хіба ви вчините протидію.

В Інтернеті поширюють 10 правил, як можна обдурити поліграф. Проте розробники, які винайшли поліграф, методики, за якими готуються запитання, теж ці поради прочитали і унеможливили їх. Тож навіть якщо хтось вчинив протидію, то поліграф (до речі, українського винахідника Олексія Дубровського) до цього підготовлений. Усе зроблено для того, щоб експерт мав можливість зрозуміти, що людина під дією психотропного препарату, зафіксував це і у своєму висновку записав.

Якщо людина вчинила протидію, це ознака того, що вона намагалася приховати якусь інформацію. Проте поліграф не орієнтується на емоції людини. Адже ті, хто його проходить, часто хвилюються, не можуть опанувати себе. Для цього ми проводимо перші тести, роз’яснюємо, як відбувається процедура. За два-три тести людина адаптується, а тоді вже йде «бойове» тестування, в якому немає місця для емоцій, є тільки чисті реакції, які ми піддаємо аналізу.

Процедура загалом розпочинається з того, що приходить замовник, розповідає, що йому потрібно. Опісля експерт проводить передтестову бесіду з тим, кого перевірятимуть, аби знати його позицію, та готує опитувальник. За одне тестування звучить 200-250 запитань. Тобто навіть якщо вам потрібно з’ясувати відповідь лише на одне запитання, все одно хороший експерт розкрутить це запитання, поставить його з різних боків і зробить все для того, щоб ніякі суміжні поняття не завадили, щоб було чітке запитання і чітка на нього відповідь.

— То якщо випити перед проходженням поліграфа валеріанки, то експерт встановить це?

— Валеріанка вважається одним з найлегших заспокійливих, її переважно жінки вживають. В експерта є покажчик, який дає можливість встановити, наскільки сильно і довго триватиме заспокійливе. Якщо цифровий покажчик трішки завищено, то потрібна лише довша перерва або довша бесіда. Якщо експерт бачить, що показники значно завищені і що це точно не дія валеріанки, то процедура переноситься. Скажу, що за моєї практики обдурити поліграф ще не вдавалося нікому. Для мене обдурити поліграф — це отримати висновок, що ти, вчинивши крадіжку насправді, її начебто не вчиняв. Але якщо ви напилися ліків і експерт у висновку це зазначить, то це хіба обман? Це лише ще одна підозра у вашу сторону.

— Але тоді, логічно, виникає запитання, чи всі експерти добросовісні?

— Якщо чесно, то ніхто не може бути застрахований, але назвати прізвище хоча б одного недобросовісного експерта не можу. У кожній роботі завжди спрацьовує людський фактор. Звичайно, зі мною також намагалися домовитися. Але у Рівненській області всі одне одного знають. Давши хоча б один неправдивий висновок, можна ставити крапку на кар’єрі і похоронити свій бізнес, бо правда все одно вилізе.

— На 250 запитань потрібно чимало часу, і, очевидно, це втомлює людину. На відповіді це не впливає?

— На процедуру потрібно півтори-дві години, але є, звісно, перерви. Для того, щоб з’ясувати відповідь на одне запитання, нам потрібно не менше 10 тестів, в кожному з яких — 16 запитань. Після кожного тесту, тобто 16 запитань, людина може відпочити, порухатися. Експерт визначає, скільки людині потрібно часу, щоб вона опанувала себе і їй легко було сидіти.

— Експертів-поліграфологів на сьогодні достатньо?

— Ринок перенасичений. П’ять років тому, коли я починала діяльність, експертів не було так багато.

— А хто зазвичай звертається по допомогу «детектора брехні»?

— Від сезонності залежить. Коли сезон звітів у компанії, то зазвичай звертаються з проханням встановити причетних до розкрадання коштів. Коли всі повертаються з відпусток, у вересні починають перевіряти подружню вірність. Є періоди, коли взагалі затишшя, особливо перед святами.

— А ви підраховували, у скількох випадках підозра у зраді, крадіжках і т.п. підтверджувалася за допомогою вашого поліграфа?

— Ні, навіть не скажу приблизно. Інколи сидиш, слухаєш людину, віриш їй, а потім обробляєш результати і розумієш, що це зовсім не та людина, якою вона хоче здаватися. Недарма у мене з’явилося хобі — колекціонувати маски з різними виразами. Проте, як вчив мене мій викладач, ніколи не потрібно давати оцінку людині, доки не зробиш аналіз її відповідей. Не можна оцінювати, як людина одягнута, як йде і т.п. Для мене під час опитування всі однакові, лише опісля я даю оцінку.

Всі кажуть на поліграф «детектор брехні». Проте я люблю говорити, що це детектор правди, тому що він дає можливість людям, які не причетні до злочинів чи не робили те, у чому їх звинувачують, виправдатися та зняти з себе підозру. Я не раз у цьому переконувалася. Люди за допомогою поліграфа виходили навіть з найбільш безвихідних ситуацій. Наприклад, був випадок, коли на дитину всі думали, що це саме вона вкрала телефон, а дитина плакала і стверджувала, що це не вона. Тестування показало, що дитина не обманювала. Ви б побачили полегшення батьків! Полегшення отримують навіть ті, кому ти даєш підтвердження, що ця людина не причетна до якогось злочину чи проступку.

— Після результатів невдоволені не погрожують?

— Різне бувало. Бували такі випадки, що люди не погоджувалися, казали, що підуть переатестовуватися. Проте коли я знімаю показники, я їх піддаю аналізу відповідно до методики, якої мене навчили. Це як лікар пише висновок після кардіограми серця. Всім, хто каже, що піде переатестовуватися, відповідаю, що це їхнє право. Всі поліграми зберігаються не менше року. Якщо висновок іншого експерта суперечитиме моєму, будемо розбиратися з експертом, порівнювати наші реакції. Після такого роз’яснення за п’ять років ніхто ще не ходив переатестовуватися.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також