Чи можна розбестити жестом?

6881 0

Ми у соцмережах:

Чи можна розбестити жестом?

Мова глухонімих, уявлення про яку кожен із нас має завдяки сурдоперекладам новин, які донедавна практикувались на телебаченні, багата на різноманітні жести. Подібно до мови звичайної, в мові жестів теж є слова, неприпустимі до вживання у пристойному товаристві або при дітях. Якими саме непристойними словами звертався до учнів мовою жестів директор Острозької школи для дітей-інвалідів Володимир Костюк, на газетній сторінці передати неможливо. Залишається вірити ображеним і приниженим учням на слово. Точніше на жест.

Вперше на непристойну поведінку директора школи діти скаржилися ще у лютому цього року. Попередньо запитавши, чи можна класному керівнику та її колегам довіряти, і причинивши двері класної кімнати, один з учнів 8-го класу розповів про директора, який на уроках інформатики і не тільки використовував у спілкуванні з дітьми непристойні жести та слова, які межують із розбещенням неповнолітніх: показував інтимні місця, імітував онаністичні рухи і тому подібне. Це підтвердили інші восьмикласники, додавши, що у лексиконі вчителя інформатики досить часто стосовно учнів вживаються слова «допоміжник», «баран», «болван», а одним з педагогічних методів є биття лінійкою по пальцях, голові та вухах. Послухавши розповіді дітей і порадившись з колегами, вчителька Валентина Тимчук вирішила, за її словами, не надавати цьому широкого розголосу (а то раптом батьки відмовляться везти до них на навчання дітей), але зробити все, щоб директора звільнили з посади, тим паче, що приводів для цього, окрім непристойної поведінки, було досить: директор не проводив уроків, школярі на різноманітні змагання їздили за власний кошт, у той час як на це виділяли гроші, підробляв внутрішкільні документи тощо. Обмежилася скаргою в управління освіти, де, у свою чергу, вирішили обмежитися доганою. Тоді Валентина Тимчук допомогла школярам оформити заяви, оскільки вони з відомих причин не можуть самостійно висловити зв’язно свої думки на папері, після чого відвезли їх до управління освіти. До Острозької прокуратури завуч школи Лідія Драчук направила заяву, в якій скаржилася на розбещення директором школярів. Прокуратура доручила управлінню освіти провести службову перевірку за цим фактом. У липні до управління освіти разом із батьками було викликано п’ятьох учнів, які скаржилися на поведінку директора. З допомогою незалежного сурдоперекладача з Товариства глухих було проведено розмову з дітьми, в якій вони підтвердили факти аморальної поведінки директора. Розмову зафіксували на відеоплівку. Втім, директор школи продовжує працювати на своїй посаді, оскільки, як пояснив начальник обласного управління освіти Іван Вєтров, службове розслідування цієї справи не завершене і продовжиться після повернення дітей на навчання. Залишається лише здогадуватися, якими промовистими жестами директор зустрів учнів, які насмілились скаржитись на його непристойну поведінку.

Коментарі: Директор школи Володимир Костюк: — Я вважаю, що звинувачення проти мене — це змова педагогів школи, які вирішили мене зняти з посади і залучають до цього дітей. Все це почалося ще два роки тому, коли пані Тимчук виступила проти призначення моєї кандидатури на посаду директора школи, оскільки я віруючий церкви ЄХБ. З тих пір почалися на мене різноманітні наклепи. Валентина Тимчук була заступником директора з виховної роботи. Але коли вона почала мене всіляко обзивати у зв’язку з моїм віросповіданням, я сказав, що заступнику не личить так себе поводити, і написав доповідну в управління освіти. Коли п.Тимчук пішла з посади заступника, почала ще більше підбурювати колектив проти мене. Вона написала в управління освіти скаргу на мене. Звідти приїжджала комісія, і, не знайшовши серйозних недоліків, перевіряючі мені просто сказали, що я маю звільнитися за власним бажанням. Я намагався якось залагодити ситуацію з п. Тимчук, але мені це не вдалося, і я звернувся у червні до суду з позовом про те, що вона ганьбить мою честь, гідність та ділову репутацію. Суд прийняв рішення на мою користь. Але ця жінка не заспокоїлася, вона почала їздити в різні інстанції під чужим прізвищем і скаржитися на мене. Вона почала використовувати у цьому бруді дітей. Завуч Лідія Драчук подала заяву в прокуратуру. Коли мене викликали туди і я прочитав, які свідчення проти мене дали діти, був шокований. Потім вирішив, що наші учні — специфічні, вони інваліди і їх цьому можна було навчити. Тим паче, діти до того заходили і розказували, що їх вчителька Валентина Тимчук змушує підписувати якісь папери. Спочатку розповіли про це психологу, потім вихователям. Вони написали пояснення про це і попросили у мене вибачення. Для мене ці речі, в яких мене звинувачують, немислимі, й тому моє завдання нині — вимагати незалежного розслідування. Тетяна Гусєва, учениця, 17 років: — Все розказане нами — правда. І мене мої однокласники, знаючи, що я трохи чую і можу все розказати, просили заступитися за них і поскаржитися в управління освіти на директора. Ми його ненавидимо і боїмося тепер повертатися у школу на навчання. Тим паче, що уже під час канікул до мене додому приїжджала за дорученням директора шкільний психолог і, погрожуючи судом, вимагала забрати заяву з управління освіти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також