Чи можна віднадити Україну від пляшки?

2077 0

Ми у соцмережах:

Чи можна віднадити Україну від пляшки?

Як можна врятувати окремо взятого п’яницю, як не прогавити в себе або дитини-підлітка ознаки алкоголізму, у кого найбільше шансів померти від «градуса» і чому в Україні досі немає державної антиалкогольної програми, — досліджують кореспонденти й експерти «АиФ».

Кому помирати молодим? В українців є всі шанси в найближчі роки стати свідками епідемії нового алкоголізму — пивного. Лікарі б’ють тривогу: він підступніший від звичного горілчаного, тому що розвивається поволі на тлі щоденного вживання однієї-двох пляшок пива — майже нешкідливого у громадській свідомості напою. Середній вік таких алкоголіків стрімко молодшає. — Щоб побороти алкоголізм, привабливість горілки або пива потрібно замінити чимось важливим, життєвим, — вважає голова Української асоціації психіатрів Семен Глузман. — Особливо це стосується молоді в маленьких провінційних містечках. Чим їм зайнятися? А реклама пива і горілки нав’язливо показує: живи ось так — і будеш безтурботним, веселим, успішним, шанованим, крутим. Ось кого треба рятувати — тих, кому 17, і хто тільки почав пити. 36,3% хлопців і 28,4% дівчат шкільного віку п’ють щотижня, а 5,5% і 2,2% відповідно «прикладаються» щодня, стверджує за результатами своїх досліджень харківський нарколог Ігор Лінський. У п’ятьох випадках з шести діти труять свій організм пивом і шейками. За даними ВОЗ, торік наша країна посіла перше місце у світі за поширеністю алкогольної залежності серед школярів. Лінський виділяє чотири причини, через які наші діти починають пити: — моральна незрілість (молода людина ще не визначилася зі своїми інтересами, навчатися і пізнавати світ не хоче, планів на майбутнє немає), — ущербність оточення (діти з неповних родин або «сироти при живих батьках», яким ніколи займатися дітьми), — біологічні особливості (погана спадковість — батько чи мати алкоголіки, травми мозку в дитинстві), — психічні особливості (тривожність, імпульсивність, схильність до ризику). Щоб не втратити або не «прогледіти» дитину, експерт радить бути з нею щирим: нехай вона знає, що ця розвага для невдах, яким недоступні інші радості життя, що це — немодно, а людина під владою пляшки — це відразливе видовище, «добровільна інвалідність».

Подвоєний психоз Статистика Міністерства охорони здоров’я виглядає дивно: за даними 2008 року, на обліку в наркодиспансерах перебуває 618 473 українця. Це найнижчий показник за минулі 18 років (у 1990 році «врахованих» було 752 447). Тобто начебто б пити все-таки стали менше — можна радіти! У той же час різко зросла кількість тих, хто в буквальному значенні позбавляється розуму через регулярне зловживання. Якщо в 1990 році таких було близько 8 000, то зараз їх майже вдвічі більше. — Раніше люди були «рівномірно п’яними», а зараз суспільство різко розділилося, — розповідає п.Лінський. — Ті, хто може заробляти і самостверджуватися, зайняті кар’єрою і примноженням капіталів. Інші від безвихідності або ліні безпробудно п’ють. Та ще й так, що їхні поріділі за кількістю випитого ряди швидко побили рекорди вживання алкоголю в часи, коли пили всі, відзначають спостерігачі. Звідси — різко зросла кількість алкогольних психозів, у тому числі в молоді, майже в дітей.

Ми спиваємося, тому що... ...це влаштовує владу — Три роки тому американські спеціалісти, які вивчали ситуацію з алкоголізмом в Україні, у буквальному значенні були шоковані: «Чому ви не йдете до президента? — с жахом в очах запитувала мене одна з провідних американських наркологів, адже це катастрофа!» — розповідає Семен Глузман. — Як я поясню їй, чому не йду? Тому що в президента є справи важливіші. Тому що прибутки від алкогольної індустрії підтримують не тільки дірявий держбюджет, але і конкретні політичні партії. Щоб у країні з’явилася діюча антиалкогольна програма, необхідна політична воля. Тільки тоді будуть написані потрібні закони і документи. З катастрофи ще є вихід — його поки не засипало землею. ...нас не лікують — Не треба говорити, що немає грошей: міжнародні інститути готові виділити під це кошти, причому не як кредити. Але поки такі кошти вихоплюють якісь наркологічні компанії, імітують бурхливу діяльність, — ділиться спостереженнями пан Глузман. — Наркологічна служба давно перетворилася на бізнес-структуру. На імітації рятування від алкоголізму заробляють колосальні гроші і — що невтішно — алкоголіки так і залишаються алкоголіками. А що робити, якщо в родині немає грошей? Радянська система ЛТП, куди алкоголіків відправляли на лікування примусово, залишилася в минулому. Від системи витверезників збереглися лише жалюгідні залишки, які функціонують у великих містах. Хочеш безкоштовну допомогу? Стань на облік у наркодиспансері, перекресли собі і дітям усе життя. Альтернативою можуть служити відвідування Товариств анонімних алкоголіків, Товариств тверезості, релігійні місії. Але там лікування як такого немає — тільки психологічна підтримка. І добре, якщо її виявиться достатньо. ...випивка доступна У більшості українських міст і сіл можна без проблем придбати пиво і горілку в будь-який час доби. Причому продають алкоголь усім категоріям населення. В тому числі неповнолітнім, як свідчать дослідження компанії «Якість життя». У 16 містах країни в супермаркетах, у 66 випадках із 100, підліток легко може купити горілку або пиво. У маленьких магазинах — це вже 81%, у кіосках — 86%. Найстрашніше — у кожному десятому випадку продавці, які вимагали в молоді документи, переконувалися, що покупець неповнолітній, проте продавали йому товар. Найгірша ситуація — у Києві, Криму, у Львівській області... Чиїсь дружини і мами, які стоять за прилавком, не задумуючись, простягали дитині пляшку в ім’я копійчаного виторгу...

Світлана ГОЛЛАНДС, «АиФ»

До речі У Києві місцева влада прийняла антиалкогольну програму: продаж алкоголю (у тому числі пива) заборонений на центральних вулицях, парках, стадіонах, пляжах, у радіусі 100 метрів від шкіл і дитсадків. Більше не можна продавати спиртне в кіосках і на ринках — тільки в супермаркетах. Київські депутати готові піти далі — дозволити продавати спиртне лише у визначені дні або години і ввести комендантську годину для тих, кому немає 16-ти. Але як і хто буде втілювати такі плани в життя, поки залишається загадкою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також