Чи можна захворіти від протягу?

6904 0

Ми у соцмережах:

Чи можна захворіти від протягу?

Надворі літо — період відчинених вікон, кондиціонерів та інших можливих способів віднайти прохолоду в спеку, а також протягів.

Людський організм влаштований таким чином, що виробляє захист при впливі якогось негативного чинника. Наприклад, якщо ми вийшли на вулицю, а там холодно, то в організмі спрацьовують захисні реакції: з’являється «гусяча шкіра», нашкірні волоски піднімаються, створюючи повітряну подушку, підшкірні м’язи скорочуються, перешкоджаючи віддачі організмом тепла. А ось при протязі людині в цілому тепло або навіть жарко, але якась частина тіла переохолоджується. Захист у цьому випадку зазвичай не активізується. Та й сама людина не робить жодних дій, адже їй загалом добре.

Протяг — це спрямований потік повітря. І якщо впродовж тривалого часу переохолоджується певна ділянка тіла, на яку спрямований цей потік, у людини можуть виникнути ускладнення зі здоров’ям. Найчастіше страждають відкриті ділянки: голова, шия. Якийсь час там відбувається переохолодження, а потім виникає запальний процес. Тобто від самого протягу ви не захворієте на грип або ГРВІ. Але переохолодження може сильно ослабити організм. І до запального процесу, який починається через холод, при слабкому імунітеті може долучитися інфекція.

При охолодженні верхньої частини тулуба починаються ускладнення у вигляді бактеріологічних інфекцій: герпетичні загострення, нежить, отити, ларингіти, тонзиліти, фарингіти, трахеїти, аж до бронхітів і пневмонії. Більше того, можуть виникнути ускладнення навіть з боку нервової системи. Це запалення трійчастого нерва, аж до парезу і паралічу лицьового нерва. А також міозит (запалення м’язів шиї, грудної клітки, стегна або спини). Можливе і запалення нирок — пієлонефрит.

Крім цього, лікарі настійно не рекомендують «геройствувати», мовляв, мені не холодно, і сидіти під кондиціонером. Якщо не можна перенаправити струмінь холодного повітря в бік від вас — краще або укутатися теплим шарфом, або вимкнути кондиціонер. Те ж саме стосується і протягів — зведіть їх до мінімуму, залишивши вікно трохи відчиненим, а не повністю розкритим.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також