Чи підуть на Рівненщині «професійні безробітні» плести маскувальні сітки?

1149 0

Ми у соцмережах:

Чи підуть на Рівненщині «професійні безробітні» плести маскувальні сітки?

Те, що раніше волонтери робили безкоштовно, безробітні тепер зможуть робити за гроші. Нещодавно на Рівненщині їх почали залучати до суспільно корисних робіт. Сюди входить все, що допоможе громаді або захисникам під час війни. Наприклад, розчистити завали або облаштувати блокпости. Якщо ж бракує сил на важку фізичну роботу, за потреби можуть залучити й до легшої — наприклад, плести маскувальні сітки. Або ж можуть попросити готувати їжу для військових чи фасувати гуманітарну допомогу на складах. Залежно від того, у чому наразі є потреба та що конкретно уміє людина.

При цьому за безробітного ще й оплатять як соцвнесок на майбутню пенсію, так і перші 5 днів лікарняного. А якщо треба — то і дорогу до нового місця роботи туди і зворотно. Платити ж обіцяють мінімальну заробітну плату у 6700 гривень (хіба що з цієї суми ще вирахують податки) — а часто це навіть більше, ніж призначена допомога з безробіття.

Віталій Коваль, голова обласної військової адміністрації:

— Минув час «професійних безробітних», які місяцями стояли на обліку в службах зайнятості без працевлаштування, живучи за нетрудові доходи у вигляді допомоги. Сьогодні або воюєш, або працюєш. Кожен має робити для перемоги максимум там, де він є. І державні виплати за виконання суспільно корисних робіт — це можливість долучитися до перемоги, на трудовому фронті. Нагадаю, йдеться про виконання робіт, які мають оборонний характер. Наприклад, облаштування та укріплення блокпостів, заготівля дров для військових, вирубка дерев для формування окопів, виготовлення маскувальних сіток. Також безробітні братимуть участь в укріпленні дамб, розчищенні автодоріг від завалів та снігу. Залучатимуться до розвантаження гуманітарної допомоги, облаштування укриттів, сільськогосподарських робіт та інших потреб. Крім того, якщо знадобиться (не дай Бог), будемо залучати їх для розбору завалів і робіт з відновлення житлових будинків та інших приміщень, пошкоджених в результаті російської агресії.

Детальніший перелік робіт можна дізнатися у філіях обласної служби зайнятості. Сьогодні на Рівненщині зареєстровано 7,5 тисячі безробітних. Серед них є і волонтери, які виконують подібні суспільно корисні роботи безкоштовно. І ВПО, які шукають можливість заробітку. І жителі області, у громадах яких скрутно з працевлаштуванням.

Наразі 15 рівненських безробітних формують пакети з ліками для тих, хто постраждав від бойових дій — у рамках угоди між міським центром зайнятості та благодійним фондом «Україна для героїв». А ще четверо мають привести до ладу бомбосховище в ЦПМСД «Ювілейний».

Кого ж можуть залучити до таких робіт? Коли людина стає на облік в центрі зайнятості, перші 30 днів їй намагаються знайти роботу за фахом. А якщо не вдасться, то пропонують уже ту, що є в наявності. В тому числі — і суспільно корисну. Як додають в обласному центрі зайнятості, наразі на Рівненщині уже є 350 безробітних, які готові працювати на суспільно корисних роботах — аби пропонували.

Іван Ткачук, директор обласного центру зайнятості:

— До суспільно корисних робіт можуть залучатися працездатні особи, у тому числі ті, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану, а також зареєстровані безробітні. Особи, що залучаються до суспільно корисних робіт, мають право на укладення строкового трудового договору з оплатою нижче від розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на дату її нарахування; на оплату проїзду в межах регіону до місця виконання робіт та у зворотному напрямку (у разі потреби); на охорону праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування. На весь час виконання суспільно корисних робіт у період воєнного стану за особою зберігається статус безробітного.

Звісно, людина може й відмовитися від будь-якої суспільно корисної роботи. Примусити її не можуть, бо забороняє закон. Але тоді є ризик втратити як статус безробітного, так і грошову допомогу з безробіття. Зате якщо виконати суспільно корисні роботи, на які укладено договір, то і з обліку безробітних не знімають, і виплат не позбавлять.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також