Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

749 0

Ми у соцмережах:

Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

Зуб мудрості — це 8-ий, останній жувальний зуб у ряду. Зуби мудрості прорізаються найраніше з 18 років, але переважно це відбувається в 23-25 років. Є люди, у яких вони не розвиваються протягом усього життя. А бувають випадки, коли зуб мудрості прорізується вже в літньому віці.

Узагалі зуб мудрості — це рудимент. Якщо дивитися з еволюційного погляду, раніше в нас була більш груба та жорстка їжа, яку необхідно було довго пережовувати. Зараз багато напівфабрикатів, їжа набагато м’якіша й наш лицевий скелет зменшується, тож місця для зубів мудрості часто не вистачає. Дуже рідко буває, що щелепа людини достатнього розміру й може вмістити в собі всі зуби. Тому функціонально зуби мудрості людині вже не так необхідні.

Але ж коли потрібно видаляти зуби мудрості? Необхідно враховувати, якої форми зуб мудрості та чи вистачає йому місця в щелепі. Це необхідно вирішувати на консультації в стоматолога.

Існує декілька показань для видалення зубів мудрості: якщо планується ортодонтичне лікування, наприклад встановлення брекетів; при хронічних травмах, наприклад, зуб мудрості ріжеться в щоку; при неможливості лікування, наприклад, при карієсі, який дійшов до нерва; при запаленні «капюшона». І нарешті — якщо зуб мудрості нахилений у щоку й не бере участі в процесі пережовування їжі, немає сенсу його залишати, оскільки його функціональна цінність відсутня.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також