Чи повернеться Олександр Третяк?

585 0

Ми у соцмережах:

Фото з архіву

Рік тому Олександра Третяка було звільнено з посади міського голови Рівного — 31 серпня був останнім його робочим днем. Сталося це завдяки судовому рішенню, яке виніс після слухання справи голова міського суду Рівного Петро Денисюк.

Нагадаємо, спочатку міський суд, а згодом і апеляційний визнали міського голову винним у корупційному адмінправопорушенні. Йдеться про протокол НАЗК, що стосувався преміювання керуючої справами виконкому Марії Корнійчук, яка вносила гроші у передвиборчий фонд Олександра Третяка у розмірі 45 тисяч гривень. У цьому правоохоронці побачили конфлікт інтересів.

Однак у рішенні суду чітко говориться, що за корупційне правопорушення міського голову «позбавили права обіймати посаду терміном в один рік». Цей строк минає менш ніж за два тижні. Чи вдасться Олександру Третяку повернути собі посаду?

Василь Курилас, голова Рівненської обласної територіальної виборчої комісії:

— Українське законодавство досі є недосконалим. На цьому вже не раз наголошували спеціалісти. Адже закон передбачає повне припинення повноважень депутата та міського голови. Жодних згадок в законі, що повноваження можна припинити на певний строк, немає. Тому процедура щодо повернення на посаду після відсторонення депутата чи міського голови на певний час мені не відома, бо вона просто відсутня у законодавстві. Виборчий кодекс регламентує лише виборчий процес. Закон про службу в органах місцевого самоврядування не відноситься до компетенції діяльності виборчої комісії. Іншими словами, виборча комісія не має повноважень щодо відновлення на посаді міського голови.

Можна згадати, як у 2017 році в Рівненській обласній раді було відкликано депутатів Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука за народною ініціативою. Коли це трапилося, то вони звернулися до суду, де змогли довести, що процедура їхнього відкликання не була повністю дотримана. Під час судового засідання було з’ясовано, що є певні дубляжі у підписах виборців. Відтак для відкликання депутатів не вистачило кілька десятків голосів. Через усі ці обставини суд скасував рішення територіальної виборчої комісії про завершення повноважень депутатів Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука. Судовий процес тривав два роки. Однак суд не ухвалив рішення повернути повноваження депутата Володимиру Ковальчуку та Андрію Сайчуку. Схоже трапилося й з міським головою Рівного. Повноваження Олександра Третяка було достроково припинено. Але у законі не прописано як повернути його на посаду. Тобто у статті закону вказано як повністю припинити повноваження депутата і міського голови. Про жодні терміни у часі не йдеться. Треба розуміти, що у нашому законодавстві є ще певні моменти, які залишаються недосконалими. І Верховна Рада має їх впорядкувати.

Мар’ян Года, фракція «За майбутнє»:

— Я маю певний політичний досвід, який підказує мені, що повернення Олександра Третяка на посаду міського голови неможливе. Навіть не хочу вдаватися у всілякі юридичні моменти, бо вони тут не такі й важливі. Скажу, що рівненським політикам добре відомо, з яких причин міського голову зняли з посади. Повірте, таке рішення суду стало можливим лише завдяки домовленостям у вищих ешелонах влади. І це не рівень міської ради Рівного. Всі ці серйозні люди, завдяки яким таке рішення стало можливим, досі при посадах. Тому не вірю, що щось повернеться назад.

Роман Денисюк, фракція «Голос»:

— Підставою для звільнення з посади Олександра Третяка було рішення суду. Тепер єдине, що може повернути його на посаду, це рішення Конституційного Суду. Для цього Конституційний Суд має визнати норму закону, через яку Олександра Третяка відсторонили з посади, неконституційною. Після такого ймовірного рішення може розпочатися нове коло судових процесів, які можуть тривати дуже довго. Тому, на мою думку, повернення Олександра Третяка на посаду має невеликі шанси. Ми, як міські депутати, точно не маємо повноважень на це впливати.

Сергій Васильчук, фракція «Батьківщина»:

— Це неможливо. І це не моя думка. Це досвід інших міст. Схожим є рішення про відсторонення міського голови Чернігова Владислава Атрошенка. Його звинувачували в тому, що той службовою машиною завіз сім’ю за кордон під час війни. До цього часу він повернутися на посаду не зміг. Існує таке ж рішення щодо міського голови Полтави Олександра Мамая. Після відсторонення він теж повернутися на посаду не зумів. Через це, на мою думку, відсторонення для міського голови — це квиток в один кінець.

Тамара Тимощук, фракція «ЄС»:

— Якщо логічно розмірковувати, то справді час відсторонення від посади Олександра Третяка минає. Однак це доволі складне питання. До кінця тижня у нас має відбутися зібрання фракції «Європейської солідарності», на якому ми будемо обговорювати це питання. Лише після цього буде відома позиція фракції.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також