Вам доводилось чути цей вислів — «треба почистити судини». І уявляєте цей процес як чищення труб, в які заливається спеціальний розчин… Але щоб покращити стан зіпсованих судин, одноразовими процедурами не обійтися — це постійна робота.
Стан судин можна поліпшити навіть завдяки харчуванню — зокрема овочам, які багаті на клітковину, антиоксиданти, нітрати і протизапальні сполуки. Вони сповільнюють прогресування атеросклерозу, зменшують запалення в стінках артерій, покращують кровоток та еластичність судин, балансують рівень холестерину та артеріальний тиск.
Які овочі найкраще підтримують здоров’я артерій?
Шпинат, мангольд, різні види листового салату багаті на харчові нітрати, які в організмі людини перетворюються на оксид азоту — сполуку, що допомагає розширювати кровоносні судини, робить їх еластичнішими та знижує артеріальний тиск.
Усі види капусти — білоголова, броколі, брюссельська, багаті на сульфорафан та інші антиоксиданти, які зменшують запалення, покращують цілісність стінки артерії, сприяють детоксикації побічних продуктів холестерину.
Буряк вважається одним із найбагатших джерел харчових нітратів, що покращують кровообіг і допомагають зменшити утворення артеріальних бляшок. Він сприяє збільшенню синтезу оксиду азоту, поліпшує збагачення тканин киснем і сприяє зниженню систолічного артеріального тиску.
Помідори, а точніше, лікопін і каротиноїд, які є у їхньому складі, покращують ліпідний профіль, зменшують жорсткість артерій і рівень поганого холестерину, а також покращують гнучкість артерій.
Часник містить аліцин, який знижує кров’яний тиск, пригнічує синтез холестерину, покращує кровообіг і зменшує запалення кровоносних судин.






