Чи Вараш? Людей скликають на референдум

1290 0

Ми у соцмережах:

Чи Вараш? Людей скликають на референдум

На офіційному сайті міськради Вараша оприлюднено проект рішення про проведення 29 січня консультативного референдуму щодо назви міста. Не всі мешканці змирились із перейменуванням Кузнецовська на Вараш.

вараш кузнецовськ Проектом рішення передбачається попередньо провести рейтингове голосування серед жителів міста, щоб визначитись, яку назву міста включити в бюлетень для консультативного референдуму. Людям пропонують висловитись, заповнивши опитувальний лист у міській газеті. Скільки коштів потрібно для проведення референдуму — ще не відомо. У проекті рішення передбачено скласти кошторис і передбачити кошти у видатках бюджету міста на наступний рік. Організатори референдуму хочуть запросити спостерігачами та членами лічильної комісії делегатів від підприємств, установ та організацій, політичних партій і громадських організацій, депутатів міської ради, членів територіальної громади. За голосуванням на міському референдумі планують організувати відеонагляд та онлайн-трансляцію.

смачило иванна
Іванна Смачило
Тим часом Іванна Смачило, начальник головного управління юстиції Рівненщини, вважає референдум у Вараші незаконним і оприлюднила свою позицію у соцмережі: «Стосовно намірів проведення референдуму у м. Вараші. Згідно зі ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. У свою чергу, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 92 Конституції України встановлено, що організація і порядок проведення виборів і референдумів визначаються виключно законами України. Однак на сьогодні закон, який повинен визначати організацію та порядок проведення місцевого референдуму, відсутній, оскільки Закон України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» згідно з пунктом 4 розділу XIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року № 5475-VI визнано таким, що втратив чинність. Відтак підготовка проведення місцевих референдумів на території України можлива лише після прийняття Верховною Радою України відповідного закону, яким будуть врегульовані всі організаційно-правові механізми реалізації народного волевиявлення в такій формі, як місцевий референдум. Натомість до законодавчого врегулювання Верховною Радою України проведення місцевих референдумів будь-які спроби їх проведення є незаконними».
Максим ЮЩИШИН.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також