Чи варто їсти суп щодня

1396 0

Ми у соцмережах:

Чи варто їсти суп щодня

З наближенням обіднього часу наші центри голоду в головному мозку змушують нас сконцентрувати думки на виборі їжі. Традиційно ми асоціюємо обід із вживанням гарячої страви — борщу або супу. Українська кухня пропонує велике різноманіття перших страв. Багато українців не уявляють свого харчування без супу, а бабусі продовжують стверджувати, що здорове харчування онуків неможливе без супу. Чи так це насправді?

Жодна дієтологічна організація не стверджує, що «треба» чи «варто», тож їсти суп чи ні — це питання більше не здоров’я, а смаку. Навіть якщо ви зовсім відмовитеся від супу, це не матиме шкідливих наслідків для здоров’я. Адже в країнах, де майже не їдять рідкі страви — показник гастроентерологічних захворювань не має суттєвих відмінностей від нашого.

Суп, як правило, проста у приготуванні страва, яка може додати багато поживних речовин у раціон. Але найважливіше для супу — правильні інгредієнти, це робить його здоровою їжею з багатьма корисними властивостями. Супи, приготовлені на кісткових, овочевих або м’ясних бульйонах, містять вітаміни, мінерали та поживні речовини.

Отож — про переваги вживання супів. Насамперед вживання супів покращує якість харчування, що пов’язано з меншою кількістю жирів та більшим споживанням білка та клітковини. Посилює відчуття ситості — багато супів містять багато клітковини, харчові волокна підвищують відчуття ситості, затримуючи випорожнення шлунка після їди та збільшуючи його об’єм внаслідок поглинання води та набухання при потраплянні в шлунок, а це призводить до довшого відчуття ситості. Збільшує споживання рідини — вода необхідна для нашого здоров’я та нормального функціонування.

Але деякі інгредієнти, які використовуються для поліпшення текстури або смаку супу, можуть перетворити його на нездорову страву.

Загусники. Серед найпопулярніших інгредієнтів, які використовуються для згущення супів, — цільне жирне молоко, жирні вершки, кокосові вершки, кукурудзяний крохмаль, хліб, сир, яєчні жовтки та суміш масла і борошна. У невеликих кількостях ці інгредієнти не шкідливі. Але варто остерігатися тої кількості, що використовується в кремових супах. Більшість загусників є продуктами з високою енергетичною щільністю, тобто містять велику кількість калорій на один грам. Тому ви ризикуєте спожити більше калорій, ніж потребує ваш організм, що може призвести до збільшення ваги. Деякі з цих інгредієнтів, як правило, мають ще й високий вміст насичених жирних кислот. Покращити текстуру супу без висококалорійних загусників можна додавши йогурт або пюре з бобових (квасоля, нут або сочевиця). Водночас цим ви покращите й поживність свого супу.

Високий вміст натрію. Супи швидкого приготування та консервовані супи часто багаті натрієм, тобто сіллю. Надмірне споживання натрію пов’язане з високим кров’яним тиском, фактором ризику захворювань серця і нирок, а також інсульту. Додавання солі у страву є найпоширенішим способом покращення її смаку. Однак краще для цього використовувати спеції, такі як орегано, часник, базилік.

Популярні види корисних супів

Томатний суп

Найкориснішим в цьому супі є лікопен, антиоксидантний пігмент, який надає томатам червоного кольору. Лікопен є антиоксидантом, що допомагає боротися з негативним впливом вільних радикалів у вашому організмі. Високий рівень вільних радикалів пов’язують з розвитком хронічних захворювань, таких як серцеві захворювання та діабет другого типу. Лікопен також стимулює імунну систему, покращує чоловічу фертильність і здоров’я серця, знижує ризик деяких видів раку.

Готові до вживання томатні супи, які продають в магазинах, можуть містити небажані інгредієнти: загусники, додані жири та цукор. Тому найкраще приготувати такий суп власноруч.

Курячий суп з локшиною

Курятина збільшить вміст білка у вашій їжі — поживної речовини, якої немає в овочевих супах. Споживання білка допомагає регулювати апетит, прискорити метаболізм і навіть зменшити кількість жиру. Найкраще додати в цей суп більше овочів та обрати цільнозернову локшину, щоб збільшити вміст клітковини.

Не варто купувати консервовані версії такого супу. Вони, як правило, містять дуже багато натрію, який є фактором ризику високого кров’яного тиску в людей, чутливих до харчової солі. В одній порції консервованого курячого супу з локшиною (106 грамів) міститься аж 80% рекомендованої добової норми натрію.

Супи на основі кісткового бульйону

Кістковий бульйон отримав популярність завдяки своїй поживності. В ньому містяться, зокрема, кальцій, магній та колаген — найпоширеніший білок у нашому організмі. Саме завдяки колагену кістковий бульйон позитивно впливає на здоров’я суглобів, кісток і шкіри. Він використовується як основа для багатьох супів, а також може вживатися як окрема страва.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також