Чи варто спати вдень

1251 0

Ми у соцмережах:

Чи варто спати вдень

Для більшості людей денний сон корисний. У деяких компаніях та університетах світу навіть обладнано спеціальні кімнати для дрімання, де протягом дня можна відпочити. Проте науковці наголошують, що денний сон має позитивний ефект на організм за деяких умов.

Сон удень допомагає відновити концентрацію уваги, продуктивність і здатність фокусуватися на роботі. Крім того, дрімання працює як антидепресант, покращує настрій та загалом може надати заряд енергії як після повноцінного нічного сну. Але такий відпочинок не повинен бути тривалим — спати вдень треба не довше години.

Найбільш оптимальна та корисна тривалість дрімання — близько 20-30 хв.

Крім того, застосовувати сон як відпочинок протягом дня краще у разі, якщо вночі ви також спите повноцінно. Якщо ж ви вночі спите погано, організм компенсуватиме це тривалим денним сном. А якщо довго спати вдень, то ризикуєте прокинутися з відчуттям важкості й інертності, що може призвести до зниження працездатності. Крім того, тривале дрімання посеред дня може порушити внутрішній годинник організму, викликавши своєрідний «збій». Тоді можливе порушення режиму дня, що може стати причиною появи неконтрольованого відчуття голоду, порушення сну та нестачі енергії.

Постійне відчуття втоми та сонливості може бути індикатором наявності проблем зі здоров’ям. Бажання подрімати може бути викликане стресом, безсонням, апное (задишкою) уві сні. Крім того, деякі дослідження пов’язують постійну втому і сонливість вдень з ризиком появи діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також