Чи вистоять собачі буди в Рівному перед забудовниками котеджів?

2369 0

Ми у соцмережах:

Наталія Ющук, фото 4 влада

До рівненських чиновників надійшла скарга одразу від кількох підприємців, які ведуть господарську діяльність в районі зоопарку. Їм заважає сусідство зі стерилізаційним центром, що на вулиці Київській, 100-Г, який став прихистком для ста бездомних собак. Чи справді собачий сморід є причиною скарги, а чи, можливо, те, що живуть вони на землі, принадній для житлового будівництва?

Наталія Ющук, директор стерилізаційного центру:

— Центр займає 60 соток, які нам виділили за рішенням сесії Рівненської міської ради. У 2016 році побудували першу чергу. Конфлікт із сусідами почався зі зрізування дерев, які нависали над нашим парканом і гілля яких частенько рвало нам електропроводи. Коли ми почали це робити, до нас прибігли із будівельного магазину «Маяк» і почали сваритися, що ми не маємо права цього робити, бо дерева знаходяться на їхній території.

До конфлікту долучилися власники двох шиномонтажів, розташованих через дорогу. Нам заявили, що наші собаки смердять і заважають і що ми займаємо цю територію незаконно. Буцімто центр побудовано з недотриманням санітарних норм. Прозвучала інформація про те, що тепер нова влада міста підтримає їхні скарги. Що вони через суд доб’ються скасування рішення міської ради про виділення землі під стерилізаційний центр. Також є інформація, що нас хочуть переселити ближче до тубдиспансеру, в болото. А на землі, де ми є зараз, будуть зводити житловий комплекс.

Дмитро Гах, директор магазину «Маяк»:

— Суть нашої претензії в тому, що в теплу пору року від притулку доносяться вкрай неприємні запахи, що створює дискомфорт для покупців і працівників нашого магазину. Собаки там утримуються в неналежних санітарних умовах. Навіть каналізація не підведена, тож вони здійснюють свої природні потреби на тверде покриття, яке просто висихає, і розноситься страшний сморід. У притулку вважають, що це нормальний процес. Проте це порушення санітарних умов утримання тварин.

Окрім того, коли в притулок привозять допомогу і їжу і відчиняють ворота для машини, собаки вибігають за межі, біжать на шиномонтаж. Через це ми й написали колективну скаргу.

Щодо буцімто наших претензій на землю, то це абсурдно. Ми не хочемо закрити притулок чи добитися, щоб його перемістили на іншу ділянку. Ми лише хочемо, щоб на його території дотримувалися порядку.

Сергій Марчук, начальник КАТП 1728, до якого відноситься стерилізаційний центр:

— Стерилізаційний центр наразі нікуди не планують переносити. Були скарги від підприємців, які працюють поряд з центром, на сморід, шум від собак. Тому щодо цього питання засідала комісія в управлінні ЖКГ. Було вирішено влітку провести заміри повітря.

Іншими словами, спеціалісти Держпродспоживслужби у теплу пору доби мають заміряти рівень смороду повітря і визначити, чи справді він настільки великий, що створює нестерпне сусідство. І вже згідно з їхнім висновком чиновники збираються приймати якісь рішення.

Алла ЛосікАлла Лосік, зоозахисниця:

— Нам відомо, що автори скарги тим часом збирають документи, щоб оскаржити в суді рішення сесії про будівництво стерилізаційного центру. Це ласий шматок землі. Тому потрібно швидше просувати питання про добудову стерилізаційного центру. Кошти на це виділяють за рішенням сесії міської ради. Проєктом займається управління капітального будівництва Рівного.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також