Чим небезпечні напівфабрикати?

1692 0

Ми у соцмережах:

Чим небезпечні напівфабрикати?

Коли ми готуємо котлети самі, то точно знаємо, яке м'ясо для них використовували, скільки додано сухарів, хліба або геркулесу, скільки у них яєць, цибулі, часнику, прянощів, солі. Спробуйте відповісти на ці запитання стосовно будь-яких заморожених котлеток.

Коли ми готуємо котлети самі, то точно знаємо, яке м'ясо для них використовували, скільки додано сухарів, хліба або геркулесу, скільки у них яєць, цибулі, часнику, прянощів, солі. Спробуйте відповісти на ці запитання стосовно будь-яких заморожених котлеток. Усі компоненти продукту мають бути перераховані в міру зменшення їхнього вмісту. Першою йде яловичина, і це вселяє оптимізм. Але люди, знайомі з секретами "промислової кухні", відразу звернуть увагу на наступні два компоненти — воду і соєве борошно. Є всі підстави вважати, що вміст сої в котлетці значно вищий, ніж яловичини. Адже вона може збільшувати свій об'єм в 6 разів, розбухаючи від води. І стабілізатор фосфат натрію, наявний у складі котлети, працює на цю версію — його додають, щоб зв'язати зайву воду і щоб котлетка була соковитою. Інший компонент, що дозволяє думати, що м'яса в котлеті мало, а сої багато — підсилювач смаку глутамат. Він надає м'ясного смаку навіть продукту з мінімальною кількістю м'яса. На запитання, скільки м'яса в таких котлетах, відповіді немає. Щоб споживачі знали, що вони купують — яловичину чи сою, потрібно у складі вказувати вміст м'яса у відсотках. У Євросоюзі, до речі, так і роблять. Купуючи напівфабрикати, звертайте увагу на три наступні компоненти в їхньому складі:

  • рослинний білок. Зазвичай роблять з сої, пропускаючи його через такі "жорна" хімічних технологій, що білок важко назвати натуральним продуктом. Деякі дослідження доводять, що соя порушує функцію статевих гормонів. Це особливо небезпечно під час розвитку плоду, коли формуються статеві органи, а також в дитячому і підлітковому віці;
  • фосфати (можуть указуватися як дифосфати, пірофосфати, трифосфати, поліфосфати або харчові добавки Е450, Е451, Е452);
  • підсилювачі смаку і аромату — глутамінова кислота (Е620) або її солі — глутамати (Е621). Роль підсилювача смаку може відігравати гідролізат соєвого білка. Всі ці компоненти говорять про те, що перед вами дешевий продукт, у якого мало спільного з домашньою кухнею.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також