Чим страшний коронавірус?

2851 0

Ми у соцмережах:

Чим страшний коронавірус?

Коронавірус, варто розуміти, — це не один конкретний вірус, так називається ціла родина вірусів, один із яких, названий COVID-19, з’явився у грудні 2019 року у китайському Ухані, звідки перекинувся спершу на Європу, а згодом і на решту континентів. Вірус небезпечний тим, як повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я вже не перший місяць, що він не був відомий і досліджений досі, а отже, від нього немає поки ні вакцин, ні ліків. Окрім того, він швидко розповсюджується. Заразитися вірусом можна від тварини або від іншої людини як повітряно-крапельним шляхом, так і торкнувшись до зараженої поверхні (вірус може жити поза організмом людини чи тварини від кількох годин до кількох днів), а потім до власного обличчя, губ чи очей. Саме тому найефективнішим способом профілактики, який зуміли запропонувати, стало ретельне миття рук, дезінфекція та самоізоляція — хворим, аби не заразити інших, і здоровим, аби не заразитися.

За даними ВООЗ, станом на 17 березня у світі зафіксували майже 185 тис. випадків зараження коронавірусом з Уханя, понад 7500 осіб померли, з яких майже 900 — за добу. На сьогодні ситуація у Китаї нормалізувалася, натомість найбільше потерпають від вірусу Італія та Іспанія. Найчастіші симптоми — висока температура, втома та сухий кашель, можуть бути також нежить, біль у горлі та тілі та навіть діарея, проте вони зустрічалися лише у частини хворих. Перші симптоми, до слова, можуть з’явитися на 1–14 день після зараження.

Близько 80% заражених переносять хворобу легко, дехто навіть може і не здогадуватися, що у нього COVID-19. Як зазначено на сайті ВООЗ, більшості хворих навіть не дають спеціальне лікування. Зокрема, цю хворобу легко переносять діти. Проте одному із п’яти заражених потрібна серйозна медична допомога. Коронавірус призводить до пневмонії, смертність на сьогодні становить трохи більше 3%. Найбільше у зоні ризику — люди похилого віку та люди з супутніми хворобами (діабетом, гіпертонією, раком, серцево-судинними та легеневими хворобами).

Українські медики перейняли рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. Аби не заразитися самому, потрібно, як вже згадувалося раніше, дотримуватися особистої гігієни, дистанції не менш як два метри у місцях скупчення людей (наприклад, у чергах) та самоізолюватися, якщо буде підозра на хворобу.

Самоізоляція — це обмеження контактів з іншими людьми та навіть домашніми. Рекомендовано використовувати інший посуд, ліжко та кімнату, а за можливості навіть ванну кімнату. При перших симптомах варто телефонувати своєму сімейному лікарю. Хоча, варто зазначити, із цим українська медреформа первинної ланки справилася не до кінця. Якщо людям, які першими підписували декларації, ще вписували номер мобільного телефону лікаря, то пізніше у деклараціях вказували лише стаціонарні номери телефонів, зв’язатися через які з лікарем не завжди вдається. Тим не менше, якщо можливість поспілкуватися заочно є, радять не йти до поліклініки. По-перше, аби не наражати інших на небезпеку, по-друге, і себе, якщо у вас симптоми не коронавірусу, а звичайної ГРВІ. Лікар порадить лікування по телефону, вислухавши симптоми. Якщо до лікаря дотелефонуватися не вдалося, можна зателефонувати на урядову лінію 1545 або на «103».

Якщо у вас буде висока температура та лихоманка, спеціальна бригада виїде по вас та одразу відвезе в інфекційне відділення, де прийматимуть хворих на коронавірус. Після кожного такого виїзду «швидку» дезінфікуватимуть, а привезеного хворого спершу розпитають, чи не повернувся він з країн, де є вогнища хвороби, чи не контактував з людьми, які звідти повернулися, а тоді перевірятимуть на тип вірусу. Якщо людина не була за кордоном і не могла потенційно заразитися від того, хто звідти приїхав, у неї спершу шукатимуть інші штами грипу, а відсіявши їх, проводитимуть тест на коронавірус. Таку процедуру затверджено медичними протоколами, зазначив на засіданні Рівненської облради заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник.

Станом на 17 березня на Рівненщині офіційно не було підтверджено жодного випадку коронавірусу, хоча підозрювали хворобу в кількох пацієнтів. В Україні діагноз підтвердився у 14 осіб. Двоє хворих, жінки з Радомишля на Житомирщині та з Чернівців, померли.

Є підозра, що випадків зараження в Україні значно більше, проте не всі через легкий перебіг захворювання звертаються по медичну допомогу. Окрім того, тільки недавно в область привезли тест-системи, за допомогою яких у лабораторному центрі можуть точно встановити діагноз.

До слова, інші штами грипу не менш небезпечні, хоч і поширюються повільніше. Від ускладнень грипу, до прикладу, цього року на Рівненщині вже померли п’ятеро осіб. А під час пандемії так званого свинячого грипу у 2009–2010 роках, який мав нижчий відсоток смертності, аніж сезонні штами грипу, померло, за різними підрахунками, від 150 до 500 тис. осіб по всьому світу.

КОМЕНТАРІ:

Роман Сафонов, в.о. директора Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ:

— Зробили все, щоб область на сьогодні була забезпечена тест-системами, які з вірогідністю понад 99% встановлюють, є у хворого COVID-19 чи ні. Замовили ще ці тест-системи у кількості, яка, прогнозуємо, буде достатньою. Нам додатково виділили із держбюджету 1 млн грн на це. Ми працюємо із матеріалами, які нам надсилають із медичних закладів, коли вважають, що випадок підозрілий. Наші працівники роблять дослідження з восьмої ранку до восьмої вечора. Але зараз захворювання на ГРВІ піде на спад, тож буде, думаю, легше. У всіх випадках досі, коли ми перевіряли пацієнтів з підозрою на коронавірус, виявилося, що у них грип або ГРВІ.

Юрій Осіпчук, начальник обласного управління охорони здоров’я:

— За вимогами МОЗ область готова до лікування хворих на коронавірус, але у будь-який день негативна динаміка може зрости у рази, тому ми продовжуємо готуватися. Щодня будуть селектори з усіма лікарнями та центрами ПМСД у районах. Маємо отримати два апарати ШВЛ з держрезерву. За кошти обласного бюджету розпочнемо закупівлю засобів особистого захисту для медиків та пацієнтів, засобів дезінфекції, а також обладнання, зокрема апаратів ШВЛ. Хоча сумніваюся, що ми зможемо вчасно закупити апарати штучної вентиляції легень. Не тільки через нестачу часу на проведення закупівлі, але й через те, що їх може не бути у наявності. А всі апарати, які зараз є в області, ми не зможемо залучити для боротьби лише з коронавірусом, адже їх потребують й інші хворі.

Порада мешканцям області проста — максимальна самоізоляція. Таким чином ми можемо розтягнути у часі поширення хвороби та зменшити одномиттєве навантаження на лікарні. Ми готуємося до найгіршого, але сподіваємося обійтися нескладними наслідками. Якщо вистачатиме коштів на ліки, апаратуру, то площ і спеціалістів для прийому хворих у нас вистачає. Щодо того, що в області ще не було зафіксовано жодного випадку коронавірусу, то може бути, що населення ще недостатньо усвідомлює небезпеку і хворі не звертаються по допомогу. Але найбільша проблема коронавірусу — ускладнення вірусною пневмонією. Якби справді хворих було багато в Україні та області, то випадків ускладнень також було б чимало, а також смертей.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також