
Матіас зазвичай виготовляють з норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Сама назва «Матіас» походить від нідерландського слова «maagde», що перекладається як «діва». Це пов’язано з тим, що оселедець Матіас є молодою рибою, яка ще не досягла зрілості. Завдяки цьому він має відносно високий вміст жиру — більш ніж 16%. М’ясо такої риби ніжне й м’яке, чудово піддається маринуванню. Матіас виловлюють від кінця травня до середини липня.
Головна різниця зі звичним для нас оселедцем полягає в тому, що Матіас маринується в особливий спосіб. Спеціальний розсіл, у який додається багато всіляких спецій, зате мало солі, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл має бути слабким, щоб м’ясо оселедця залишилося ніжним і соковитим. Така риба буквально тане в роті, а низький вміст солі, що додається під час приготування, надає продукту особливо ніжного смаку. А ось маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію або гірчицю.
М’ясо риби містить багато омега-3 жирних кислот, що позитивно впливають на здоров’я серця, мозку та інших органів, та вітаміну D, який необхідний для зміцнення імунітету.