Чим замінити шкідливі продукти

1178 0

Ми у соцмережах:

Чим замінити шкідливі продукти

Відомо, що жирне, смажене, солоне та солодке шкідливе для здоров'я. Але чи є здорова альтернатива шкідливим продуктам?

Смажене. Окрім того, що процес смаження відбувається з величезною кількістю олії (а це дуже підвищує калорійність страви), так ще й під час приготування олія виділяє шкідливі хімічні сполуки, багато з яких підвищують ризик розвитку раку і серцевих захворювань.

Чим замінити?

Обирайте інші методи обробки продуктів: варіть, тушкуйте, запікайте, бланшуйте і готуйте на парі.

Чіпси і картопля фрі. Вони дуже калорійні та можуть містити велику кількість акриламіду — канцерогенної речовини, яка утворюється під час смаження картоплі й може бути причиною ожиріння.

Чим замінити?

Просто варіть або запікайте картоплю.

Газована вода. У ній міститься величезна кількість цукру. Підступність солодкої газованої води також у тому, що коли ми її п'ємо, то отримуємо норму калорій, однак мозок не реагує на це як на «харчування». Тому ви в будь-якому разі відчуватимете голод. Вживання цукру у великій кількості може викликати підвищену концентрацію інсуліну в плазмі крові і сприяти розвитку жирової хвороби печінки, діабету 2-го типу і хвороб серця.

Чим замінити?

Водою. Звичайною фільтрованою або мінеральною. Якщо вам хочеться води зі смаком, додайте в склянку фруктів або ягід.

Сік із пакета

Так, більшість пакетованих соків теж належить до категорії «шкідливих продуктів», оскільки теж містять дуже багато цукру.

Чим замінити?

Фрешем. Готуйте соки власноруч — так ви точно знатимете, що жодних шкідливих домішок там немає.

Кавові напої

До самої кави вчені претензій не мають: напій багатий на антиоксиданти і має багато корисних властивостей. Ба більше, дослідження показали, що любителі кави мають більш низький ризик таких захворювань, як діабет 2-го типу і хвороба Паркінсона. Однак розчинна кава і коктейлі на основі еспресо жодної користі організму не приносять: поєднання вершків, цукру, сиропів і різних додатків перетворюють каву на справжнісіньку цукрову бомбу. Найчастіше такий напій може бути солодший, ніж склянка газованої води.

Чим замінити?

Чорною кавою. Якщо хочеться більш м'якого смаку, додайте вершків або молока і натуральні підсолоджувачі.

Випічка та десерти

Усі солодощі практично не мають корисних поживних речовин, водночас містять величезну кількість цукру, борошна, трансжирів і консервантів (якщо йдеться про магазинне виробництво). Їсти такі продукти немає сенсу, оскільки ця їжа сприяє ожирінню і дефіциту корисних мікроелементів.

Чим замінити?

Сухофруктами, медом, свіжими фруктами і екстрачорним шоколадом.

Низькокалорійний йогурт

На жаль, але більшість йогуртів із супермаркетів не мають практично ніякої користі. Особливо ті, які виробники називають низькокалорійними: так, жиру в них мало, але вони містять забагато цукру. У такий спосіб виробники намагаються компенсувати смак, який забезпечує йогурту саме жир. Крім того, багато йогуртів не містять пробіотичних бактерій, як усі звикли думати: продукт проходить процес пастеризації, який знищує більшість корисних бактерій.

Чим замінити?

Купуйте звичайний натуральний жирний йогурт без жодних смакових добавок.

Плавлений сир

Їх зазвичай виготовляють із речовин із високим вмістом емульгаторів, рослинних олій, натрію, харчових барвників, консервантів і цукру. Нічого спільного такі продукти зі справжнім сиром не мають.

Чим замінити?

Натуральним сиром. Їжте бринзу, фету, моцарелу і кисломолочні сири.

Ковбаса і сосиски

Дієтологи радять не вилучати повністю м'ясо зі свого раціону: це і повноцінний білок, і вітаміни групи B, і найважливіше джерело заліза. Однак жоден дієтолог не порадить вам їсти сосиски, ковбасу, бекон та інші види переробленого м'яса. Дослідження свідчать, що люди, які їдять оброблене м'ясо, мають більш високий ризик серйозних захворювань, включно з раком товстої кишки,, діабетом 2 типу та хворобами серця.

Чим замінити?

Якщо дуже вже хочеться ковбасних виробів, пошукайте виробників, які виготовляють органічні ковбаси, бекон і сосиски.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також