Запивати лікарські засоби деякими напоями може бути небезпечно. Компоненти, що входять до складу цих напоїв, впливають на засвоєння медикаментів: в деяких випадках такий вплив може провокувати далекосяжні небезпечні наслідки.
Алкоголь. Його вживання підвищує кислотність у шлунку, і в результаті розщеплення ліків може прискоритися. Відповідна реакція організму при цьому може виявитися непередбачуваною. Найважчий удар в такому випадку отримує печінка.
Грейпфрутовий сік. Цей напій блокує синтез ферменту CYP3A4, відповідальний за всмоктування ліків у шлунково-кишковому тракті. Інакше кажучи, сік просто робить препарати марними, недієвими. Грейпфрутовий сік нейтралізує ефект контрацептивів, антигістамінних, протисудомних, знеболювальних препаратів, ліків для зниження холестерину, антидепресантів.
Кава. Цей напій швидко виводить з організму антибіотики, що в рази знижує їхню ефективність. Кава разом з болезаспокійливими — пекельна суміш. Таке поєднання підвищує ймовірність токсичної дії медикаментів, що особливо небезпечно для печінки, нирок і серця.
Чай. Речовина танін в складі чаю має здатність зв'язувати залізо. З цієї причини чай — напій, абсолютно непотрібний для запивання ліків від залізодефіцитної анемії. Крім того, чай не поєднується з препаратами, призначеними для лікування розладів нервової системи.
Газована вода. Велика кількість цукру і вуглекислого газу в газованій воді викликає бродіння. При цьому дія ліків може як сильно сповільнюватися, так і навпаки, проявлятися дуже значною мірою.
Мінеральна вода. Мінералка — напій лужний, тобто такий, що знижує кислотність шлункового соку. Значить, ліки будуть розщеплюватися повільно.