Читай або плати у Рівному!

1053 0

Ми у соцмережах:

Олександр Савчук

Останнім часом у Рівному стали менше читати, тому виручка книжкових магазинів зменшилась настільки, що керівник підприємства «Рівнекнига» Олександр Савчук просить в обласного бюджету майже 12 мільйонів гривень. Саме стільки, на думку Савчука, потрібно грошей, аби п’ять книгарень підприємства у центрі Рівного могли існувати й надалі. Варто нагадати, що книжками у Рівному торгують не лише магазини «Рівнекниги». Але вони чомусь не просять мільйонів з обласного бюджету. Може, працюють краще за «Рівнекнигу», не вимагаючи від нас або купувати їхні книжки, або платити їм лише за те, що вони є.

Олександр Савчук, керівник «Рівнекниги»:

— Три роки пандемії коронавірусу та рік війни призвели до того, що нам потрібна фінансова підтримка. Бо реалізація продукції суттєво впала. Минулого року я думав, що ми досягли дна. Однак у цьому році ситуація суттєво погіршилася. Зараз продаж книг не дозволяє не тільки оплачувати комунальні платежі, але й розраховуватися з постачальниками книг. Під час війни постачальники не дають продукцію без попередньої оплати. В результаті у нас виникла заборгованість перед постачальниками. Слава Богу, заборгованості перед працівниками у нас немає. Однак це вдалося досягти лише завдяки тому, то усі продавці книг у нас працюють на 0,75 ставки. Звісно, що через урізання зарплати люди почали звільнятися з роботи. Дуже багато наших покупців виїхали за кордон.

На жаль, під час війни книжка не є товаром першої необхідності. Якщо торік усі книгарні за день заробляли приблизно 15–20 тисяч гривень, то на сьогодні 6–7 тисяч гривень. Продаж книг впав вдвічі. За 15 днів червня наші книгарні продали продукції на 180 тисяч гривень, а торік за такий же період — на 380 тисяч гривень. А наші витрати загалом за рік складають приблизно 14 мільйонів гривень. Раніше ці кошти ми заробляли самі, але тепер це зробити нереально.

В обласній раді поки що не поспішають давати мільйони. Це питання обговорювали на депутатських комісіях і зняли з розгляду — відправили на довивчення. Керівник «Рівнекниги», до речі, уточнював, що половину суми — 6 мільйонів — збиралися витратити на купівлю нових книг.

Ігор Ясенюк, голова бюджетної комісії Рівненської облради:

— Питання про виділення грошей ми рекомендували на додаткове вивчення, на сесію не буде виноситися. Адже потрібно вивчити потребу виділення цих 12 мільйонів гривень. Звісно, що депутати підтримають українську книгу. Однак потрібно буде добре зважити, скільки грошей на це виділити. Впевнений, що сума буде не така. Бо у нас є 109 комунальних закладів, які мають свої потреби, а під час війни бюджет області не безмежний. Також є питання щодо книг, які продаються у наших книгарнях і були куплені раніше — є такі, які містять російську ідеологію.

Не знайшла поки що підтримки «Рівнекнига» й у міської влади. Приміщення для книгарень підприємство орендує, тож зверталося до міської ради з проханням надати їм знижку на оренду, поки триває війна. Однак у відповідь отримали відписку про те, що право оренди приміщень вони можуть виставити лише на аукціон. В результаті конкуренції оренда може ще більше подорожчати.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також