У Рівному відсудили бомбосховище

877 0

Ми у соцмережах:

У Рівному відсудили бомбосховище

Мешканці багатоповерхівки на Соборній, 438 у Рівному кілька місяців не могли потрапити до укриття, що розміщене у їхньому будинку. Адже виявилося, що понад двадцять років тому це приміщення викупив підприємець Вадим Кошмак — як цілісний майновий комплекс. Відтоді бізнесмен вважав його своєю власністю. Та коли почалися повітряні тривоги, жителям довелося шукати, де сховатися. Підвал будинку для цього малопристосований і незручний, а в укриття — не пускали. Через це рівняни кілька місяців оббивали пороги чиновників і скаржилися в усі структури, від Фонду держмайна до СБУ.

Зрештою, торік восени до суду подала обласна прокуратура, щоб договір купівлі-продажу визнати недійсним. І нещодавно нарешті виграла справу.

Оксана Жужельська, речниця обласної прокуратури:

— Прокурори встановили, що всупереч законодавству приватний підприємець під час набуття права власності на майновий комплекс на Соборній, 438 отримав у власність підвал, який є приміщенням протирадіаційного укриття, а відтак — не підлягав приватизації. Спершу Господарський суд Рівненської області не підтримав позицію прокуратури. Однак тепер постановою Північно-західного апеляційного господарського суду скасовано рішення Господарського суду Рівненської області і визнано недійсним договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу з протирадіаційним укриттям. Суд зобов’язав підприємця повернути неправомірно придбаний об’єкт цивільного захисту населення площею 222,6 кв. м та вартістю 1,5 млн гривень. Це укриття знаходиться у багатоквартирному будинку, і під час повітряної тривоги у ньому зможе переховуватися 300 осіб.

До слова, подібна ситуація була й у Вараському районі, де так само завдяки зусиллям прокуратури через суд вдалося повернути громаді протирадіаційне укриття в селі Сопачів, що розраховане на 200 осіб. Виявилося, що його у 2018 році неправомірно продала сільська голова. Тож через суд вдалося визнати недійсним договір купівлі-продажу будівлі клубу, де і знаходилося це укриття.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення судами Рівненщини задоволено 16 позовних заяв прокуратури щодо неналежного утримання та продажу таких об’єктів. Громадам повернуто понад 5,6 тис. кв. метрів укриттів, які разом можуть вмістити 7500 осіб.

Та доки мешканці будинку на Соборній тішаться і сподіваються, що місто приведе укриття до ладу, підприємець Вадим Кошмак налаштований боротися. І розповів журналістам ITV, що хоче подавати апеляцію до Верховного суду України:

— Ми це рішення вважаємо незаконним і будемо його оскаржувати. Позов взагалі подавався на скасування права власності. Ми, наприклад, не можемо зрозуміти, як можна скасувати право власності. Тобто ми зараз відстоюємо свої інтереси на те, що нам держава гарантувала, коли продавала, що це є наша власність. Якщо так складуться обставини, то потім будемо порушувати питання за компенсацію, тому що це утримання приміщення.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також