Чому активізувався Нацкорпус у Рівному?

2711 0

Ми у соцмережах:

Чому активізувався Нацкорпус у Рівному?

Рівненський обласний осередок Національного корпусу з початку року почав активну діяльність. На його офіційному сайті активно почали з’являтися регіональні новини, та й у соціальних мережах голова осередку Ігор Сухий розпочав масштабну кампанію дискредитації «Слуги народу» та діючої влади області.

Відповідь на запитання у заголовку дуже проста — місцеві вибори. Але щоб зрозуміти, на чию користь вони грають, доведеться заглибитись в історію.

Можна стверджувати, що націоналісти завжди критикували владу, але це не так — протягом усієї каденції Порошенка Нацкорпус Рівненщини організовував лише акції, які вигідні для місцевої влади. А ближче до виборів основними ворогами називали місцевих «ляшківців», яких було всього троє у міській раді.

На початку 2018 року в Рівному навіть утворили чергове громадське формування з охорони громадського порядку, засновниками якого були вищезгаданий очільник рівненського Нацкорпусу Ігор Сухий та син екс-голови ОДА і депутата міської ради Андрій Муляренко.

Раніше Андрій разом з Ігорем Сухим навіть очолював Національний корпус при розгоні «проплачених», як заявляли правоохоронці, мітингів під стінами ОДА.

Також за дивним збігом Національний корпус протестував проти забудовників, у яких були конфлікти з тодішньою владою Рівненської області. Так, наприклад, вони люб’язно відгукнулись на прохання Олексія Муляренка знести паркан незаконної забудови на вулиці Кавказькій у 2017 році. Та неодноразово блокували будівництво, яке пов’язували з радикалом Василем Немешем. В останнього тягнувся давній конфлікт з начальником ДАБІ Ігорем Мічудою, проти якого зараз відкрито кримінальні провадження за підозрою у хабарництві та зловживанні владою.

Однак у рівненських націоналістів не виникало запитань до скандальної забудови рекреаційної зони біля Басового Кута, до якої причетний кум Олексія Муляренка Олександр Юшчишин. Чи до будівництва «Набережного кварталу» та його послідовниці компанії «DBN» — міська влада віддала без конкурсу фірмі, пов’язаній з цією ж торговою маркою, понад півтора гектара землі. Чи до того ж житлового комплексу «Рівненська брама», порушення якого намагався приховати начальник ДАБІ Ігор Мічуда, за що й отримав кримінальні провадження.

Що ж змінилося? Чому зараз Національний корпус Рівненщини змінив риторику? Адже ще не так давно Ігор Сухий радів співпраці з владою, навіть залучався підтримкою вже нардепа, а тоді ще «мецената» Олександра Ковальчука.

Ситуацію, очевидно, похитнули вибори президента минулого року, коли керівник МВС Арсен Аваков перестав підтримувати на той час ще президента Петра Порошенка. Пізніше лідер «Європейської солідарності» в інтерв’ю «Українській правді» навіть заявив, що поліція працювала проти них. Національний корпус, який часто пов’язували з міністром МВС, теж ближче до виборів почав критикувати Петра Порошенка. Очільник рівненського осередку між першим і другим туром опублікував на своїй сторінці щонайменше 9 негативних публікацій щодо п’ятого президента України. Більшість з них стосувалися корупційного скандалу довкола першого заступника секретаря РНБО Гладковського.

Як говорив сам Ігор Сухий в одному з випусків «Сухих фактів», «якщо питання не стосується кожного, наприклад, розкрадання державних коштів у особливо великих розмірах, то такі новини в одне вухо влітають, з іншого вилітають». І якщо у всеукраїнському масштабі ситуація більш неоднозначна, то у випадку націоналістів Рівненщини, якщо питання не стосується інтересів вже екс-партійців «Європейської солідарності» та екс-голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, який прямо виступати проти діючого президента не міг, однак дрейфував у тому ж напрямку. Нагадаю, на парламентські вибори він пішов самовисуванцем, а пізніше взагалі покинув партію «Європейська солідарність».

Все почалося із затримання кримінального афериста Андрія Федорчука ще у лютому 2019 року. Тоді у поліції не приховували, що «Федір», користуючись своїми зв’язками в органах влади, займався рейдерством, підроблював судові рішення, організовував підпали і побиття.

— Лідером групи був місцевий кримінальний авторитет на прізвисько «Федір», який, користуючись своїми зв’язками в органах влади, підшуковував об’єкти, виходив на власників комерційних об’єктів, у подальшому шляхом залякування або пропонував переписати це майно, або заволодівав грошовими коштами, — сказав керівник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції журналістам Суспільного.

А низка ЗМІ та депутатка Рівненської міської ради Анна Іванова, яка й звернула увагу Петра Порошенка на цю справу, заявили, що до діяльності злочинної групи Федорчука причетний сам Олексій Муляренко. Навіть під час голосування за звернення Іванової до голови Київського апеляційного суду щодо діяльності Федорчука Олексій Муляренко покинув зал засідання.

До того ж раніше Андрія Федорчука вже помічали у компанії молодиків у спортивній формі під час захоплення грузинського ресторану в Рівному. Тоді до воріт комплексу прийшли хлопці спортивної статури разом із працівником Державної виконавчої служби Сергієм Коженовим. Деякі журналісти повідомляли, що до цього причетний Національний корпус.

На чию сторону стали націоналісти Рівненщини у конфлікті Іванової та Андрія Федорчука, якого пов’язують з Муляренком? Регулярно поливаючи брудом Порошенка, лідер Нацкорпусу Ігор Сухий невдоволено реагує на статтю, яка негативно висвітлює Олексія Муляренка, і звинувачує Іванову, котра є членом дружнього ВО «Свобода», у порушенні «партійної дисципліни».

Безумовно, втративши владу та прихильність центрального керівництва партії, Олексій Муляренко розгорнув боротьбу зі своїми противниками, щоправда, руками націоналістів. І з наближенням місцевих виборів, вже розуміючи, що в оновлену «Європейську солідарність» йому не потрапити, Муляренко розв’язав руки націоналістам. Вигоду з цього, як і з історіями із забудовниками, отримають дві сторони. Сам екс-голова таким чином мститиме за усунення його від потоків в області та дискредитуватиме теперішнє керівництво, готуючи поле для майбутніх виборів. Та й Національний корпус має амбітні плани на місцеві вибори, хоча їх рейтинг з уже відомих причин не вселяє надії.

Радує в цій історії одне — відновити свій вплив в області цій коаліції вже навряд чи вдасться.

Павло САМУСЕНКО,
Аntikor.com.ua.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також