Чому берегли від «ковідних» обласну лікарню Рівненщини?

3674 0

Ми у соцмережах:

Чому берегли від «ковідних» обласну лікарню Рівненщини?

Досі обласна лікарня, що на вулиці Київській у Рівному, не була задіяна для лікування хворих на коронавірус. Її берегли як чисту лікарню, як заклад особливий і вузькоспеціалізований. Коли ж минулого тижня центральна міська лікарня вщерть була заповнена хворими на COVID і нових захворілих у Рівному довелося везти в лікарні сусідніх райцентрів, все вимогливіше почали говорити про те, що настав час задіяти й обласну лікарню. У понеділок в облдержадміністрації таки погодились — так, потрібно. Хоч перед тим усіляко заперечували можливість облаштувати частину місць для коронахворих.

Ми спробували розібратися у тому, а чи справді ситуація в Рівному настільки складна, чи все ж вона має політичний підтекст і є перебільшеною.

Юрій Поліщук, заступник міського голови:

— І справді вишиковувалися черги швидких допомог під Рівненською міською лікарнею. Тоді саме міняли маршрути госпіталізації пацієнтів, тому й виникла така напруга. Зараз пацієнтів з Рівного везуть в райлікарні. Бо другу міську лікарню, колишню залізничну, використовують лише для обсервації. Там знаходяться неважкі пацієнти з підтвердженим діагнозом, які не потребують кисню. Також там перебувають пацієнти з пневмоніями. Щодо того, чому обласну лікарню ніяк не підключають до допомоги хворим на коронавірус, то це питання до обласних чиновників.

Ігор Дундюк, заступник головного лікаря Рівненської центральної міської лікарні:

— Ще кілька днів тому під лікарнею стояло по 7 «швидких» з хворими на коронавірус. Зараз лікарню трохи розвантажили. До нас потрапляють зараз тільки тяжкі пацієнти, які потребують кисню. За останню добу поступило 24 пацієнти. Станом на вівторок, 30 березня, зайнято 267 ліжок. Інших рівненських пацієнтів везуть в районні лікарні в Клевані, Здолбунові, Костополі, Острозі. Можна сказати, що ситуація зараз під контролем.

Віктор Ткач, головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні:

— Поки що пакет документів, відповідно до яких ми маємо надавати допомогу хворим на коронавірус, з НСЗУ не укладено. Нам обіцяють, що він буде підписаний до кінця цього тижня. Як тільки це станеться, почнемо приймати пацієнтів з COVID-19. Вже зараз перепрофілювали під ці цілі два відділення — пульмонологічне та ревматологічне. Загалом там 80 ліжок. Хоча насправді лікарня вже надає допомогу «ковідним» хворим. Зараз на лікуванні у нас перебуває 25 пацієнтів, яким діагностували коронавірус, коли вони отримували медичну допомогу в інших відділеннях лікарні. Ми їх ізолювали.

Залишаються відкритими питання щодо забезпечення лікарні усім необхідним. Адже в рамках фінансування боротьби з коронавірусом нам виділили тільки 200 тисяч гривень з обласного бюджету минулого року. У нас недостатньо ШВЛ-апаратів, кисневих концентраторів тільки 26. А Рівненська міська лікарня отримувала потужне фінансування і від держави, і від міського бюджету Рівного. У той же час повністю перепрофілювати Рівненську обласну лікарню для надання лише допомоги хворим на коронавірус не можна. Інакше хворі з іншими діагнозами не отримуватимуть ніде належної їм медичної допомоги. Мова йде про ЛОР-відділення, діаліз, нефрологія, хірургія та інші.

Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також