Чому дзвенить у вухах

973 0

Ми у соцмережах:

Чому дзвенить у вухах

Кожен другий хоча б раз у житті відчував дзвін у вухах. А кожна п'ята людина постійно страждає від цього симптому. Ці симптоми називають тинітус — фантомні дзвони, і їхнє утворення у внутрішньому вусі й мозку залишається загадкою для вчених.

Тинітус — це не зовсім хвороба, це стан, а точніше, симптом, який, на щастя, сам собою не погіршує і не ушкоджує слух. Також буває, що шум у вухах — перша ознака таких захворювань, як отосклероз, хвороба Меньєра, токсичне ураження внутрішнього вуха або пухлина слухового нерва.

Дзвін у вухах може бути викликаний акустичною травмою, раптовою глухотою чи віковою втратою слуху; в середньому вусі причиною може бути ушкодження барабанної перетинки. Запалення також є можливою причиною; у деяких пацієнтів шум у вухах може бути викликаний проблемами з мозком. Дзижчання в вусі — синхронне, пульсувальне — вказує на звуження судин внутрішнього вуха. Причиною може бути запалення слухового проходу; звук, схожий на скрегіт, виникає у разі захворювань і дегенерації скронево-нижньощелепного суглоба.

Дзвін у вухах може з'явитися на короткий час і одразу ж припинитися. Але в інших випадках тинітус присутній протягом декількох місяців або навіть все життя.

Лікування тинітусу можливе тільки в деяких випадках, наприклад, якщо причиною симптому є судинні мальформації або слухові невриноми. Важливо: якщо шум у вухах зберігається понад 24 години, слід звернутися до фахівця.

Чи шкідливий шум у вухах? З медичної точки зору — ні. Однак постійний вплив шуму з часом впливає на психічний стан. Деякі люди сприймають тинітус як нескінченні тортури: він порушує концентрацію уваги протягом дня і заважає спати вночі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також