Чому ліки не допомагають

1376 0

Ми у соцмережах:

Чому ліки не допомагають

Багато з нас самі собі призначають ліки: чи то болить голова, чи з'явився нежить. Але часто трапляється, що придбані ліки не допомагають, хвороба затягується, а то і стає ще гірше. Медики постійно нагадують, що більшість лікарських засобів потрібно приймати, чітко знаючи їхнє дозування, показання та протипоказання. А самолікування антибіотиками взагалі неприпустимо, оскільки самостійно, без відповідних аналізів і досліджень людина не може дізнатися збудника інфекції.

Уповільнити або усунути ефект від лікарського препарату, навіть призначеного лікарем, може неправильний його прийом. Найпоширеніші помилки — питво, яким запивають таблетки, поєднання ліків і їжі, час прийому медикаментів, одночасний прийом ліків, які не можна поєднувати, і передчасне припинення лікування.

Наприклад, більшість таблеток потрібно запивати водою. Кава або солодка газована вода сприяють швидкому розщепленню ліків, чай уповільнює всмоктування медикаментів у кров, молоко може нейтралізувати антибіотики. А деякі соки, особливо цитрусові, порушують метаболізм медикаментів. І особливо алкоголь — більшість ліків з ним несумісні, до того ж спиртні напої підсилюють побічні ефекти від медикаментів. Приймаючи ліки, потрібно звертати увагу на час їхнього прийому і сумісність з продуктами: в інструкції, як правило, вказується до, після або під час прийому їжі слід приймати ліки.

Якщо лікар, крім таблеток, призначив дієту, то її потрібно дотримуватися. Наприклад, продукти, багаті клітковиною, здатні знижувати дію деяких медикаментів. Також важливо не пропускати час прийому: недотримання графіка впливає на концентрацію в організмі прийнятих ліків і тоді терапевтичний ефект знижується і навіть сходить нанівець. Деякі препарати не можна приймати «жменею», потрібно дотримуватися перерви між прийомом різних медикаментів. Обов'язково потрібно завершувати курс лікування, навіть якщо вам стало краще через дві дні, а лікар призначив прийом ліків на тиждень. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також