Чому мешканці будинку в центрі Рівного конфліктують з фотографами

2015 0

Ми у соцмережах:

Вхід до фотогалереї «Час» був безкоштовний

З минулого тижня фотохудожники не можуть потрапити до галереї «Час», що у підвалі чотириповерхівки на вулиці Соборній, 15, — у під’їзді мешканці будинку встановили металеві двері, а ключі не дають. Конфлікт між власниками квартир та фотогалереєю, яка у будинку працювала понад 25 років, розпочався взимку. А все — через спори, які мала б вирішити міська влада.

ОСББ «Соборна-15» було створено наприкінці 2016 року. На початку 2017-го міська влада передала об’єднанню право власності на приміщення, не уточнивши, що саме передає, а лише вказавши загальну площу.

Підвал, де працює фотогалерея, начебто залишився у власності міської влади, оскільки офіційно це протирадіаційне укриття.

217 «квадратів» підвального приміщення, де фотогалерея «Час», за словами голови ОСББ Андрія Співака, — єдине, яке міська влада за останні 20 років не віддала на приватизацію. Всі інші підвали у будинку на Соборній, 15 уже давно у приватній власності.

Фактично, ОСББ від міської ради отримало у власність будівлю, на якій вже ніяк «заробити». Адже якби були вільні приміщення, об’єднання могло б здавати їх в оренду. А зважаючи, що будинок — у центрі Рівного, заробітки були б немалими.


Андрій Співак вважає, якби міська влада та обласна організація Національної спілки фотохудожників, яка утримує галерею, йшли назустріч, конфлікту вдалося б уникнути:

Андрій Співак— Ми зверталися до міської влади з проханням надати нам хоч якусь невелику площу у підвалі, де ми могли б принаймні проводити збори, проте нам відмовили, заявивши, що це наші проблеми. Якби не така відмова, можливо, я б і не почав вивчати документи і ситуацію.

Міська влада нам відповіла, що віддала на утримання протирадіаційне укриття фотогалереї на основі законодавства, але якого? Офіційно документів власності на підвал немає — ми шукали. Окрім того, фотогалерея відмовляється сплачувати членські внески ОСББ. Каже, що не має стосунку до нього. А цієї зими ми ще й з’ясували, що галерея не платить за опалення. Почали розбиратися, коли люди отримали великі суми від «Рівнетеплоенерго». Ми зробили запит на підприємство і отримали повний список тих, з ким з власників приміщень у будинку є договори на теплопостачання і між якими (відповідно до площі. — Ред.) розподіляється плата за спожите тепло. Не платили за тепло не лише «Час», а й «ТАС-банк», до прикладу. Ще є кілька власників нежитлових приміщень, які не сплачують внесків — з ними також вирішуємо це питання. Але фотогалерея — не власник підвалу.

Ми подали до суду і встановили до під’їзду двері, поки вирішуватиметься судовий спір. Якщо Спілка фотохудожників не укладе з нами та «Рівнетеплоенерго» договори і не почне платити, ми вимагатимемо, щоб вона звільнила приміщення. Наше ОСББ — неприбуткова організація, у нас на підвал теж немало планів. Чому б не влаштувати там місце, де діти хоча б могли у настільний теніс пограти? А фотогалерея не така вже й неприбуткова. У приміщенні було виробництво багетів.

Сергій БусленкоГолова Спілки фотохудожників Сергій Бусленко, який почав керувати торік, звинувачує у небажанні спілкуватися, навпаки, ОСББ:

— Ми готові були розмовляти і про членські внески, і про ситуацію з опаленням, але ж про які договори тепер може йтися, якщо ми зранку прийшли, а у під’їзді — двері на замку і нас не впускають? Добре, хоч виставки у цей час не було… Ми могли б зняти ці двері за 5 хв. — і були б праві. У нас є договір з міським управлінням комунальною власністю, який пролонгують вже багато років, ми сплачуємо за комунальні послуги. А ОСББ до нас офіційно не зверталося з вимогою сплачувати членські внески, лише на словах. Коли я попросив скликати збори, аби було вирішено це питання, на них ніхто не хотів представлятися, а нам одразу вручили судовий позов з вимогою покинути приміщення. Ще й таблички з назвою, тобто нашу власність, зняли незаконно.

Ми зробили немало для міста. Наша галерея має безкоштовний вхід, саме завдяки нам і тим гостям, які відвідували нашу галерею, подвір’я цього будинку асфальтували, утримували у порядку, ми дбали про підвал. У нас не було жодних конфліктів з мешканцями ніколи, а тепер таке враження, що хтось намагається забрати приміщення. Якщо мені доведуть, що користуємося підвалом незаконно, я одразу віддам ключі. Але це не так. І комерційного виробництва тут ніякого не було. Ми виробляли багети лише для власних виставок. До речі, тепер усі наші графіки з виставками через цей конфлікт уже зсунуто.

За словами п. Бусленка, за опалення фотогалерея не сплачувала, оскільки свого часу було «зашито» радіатори. Під час торішнього підтоплення, коли у будинку прорвало водопровід і підвал затопило, радіатори повернули, проте п.Бусленко зазначає, що фотомитцям централізоване опалення не потрібне, а тому радіатори готові зашити знову.

До слова, закон про ОСББ чітко зазначає, що членські внески мають сплачувати усі власники житлових та нежитлових приміщень в об’єднанні. Таким чином, платити «Соборній-15» за підвальне приміщення галереї мала би міська влада: якщо не сама, то зобов’язавши орендаря — фотогалерею (як і у випадку з оплатою компослуг). Проте вирішувати спір, очевидно, будуть не швидко і мирно, а у господарському суді.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також