Чому ми набираємо вагу

900 0

Ми у соцмережах:

Чому ми набираємо вагу

За словами лікарів-ендокрино­логів, на збільшення маси тіла впливає нестача сну. Недосипання пробуджує апетит, оскільки мозок людини намагається відновити енергетичні запаси великою кількістю калорій. У результаті порушується виробництво гормонів і сповільнюється обмін речовин.

Ще однією причиною набору ваги може стати тривалий стрес. У стресовій ситуації організму необхідні значні енергетичні витрати, і людина починає вживати в їжу висококалорійні продукти. Під час стресу виділяється велика кількість гормону надниркових залоз — кортизолу, який сприяє стрімкому накопиченню жирових запасів. Якщо впоратися зі стресом самостійно не виходить, потрібно звернутися до фахівця.

Людина може почати товстіти через нестачу води, а також затримку рідини в організмі та вживання солоної їжі. Ендокринологи зазначають, що для зниження ваги потрібно збалансувати питний режим і скоротити кількість споживаної солі.

Крім того, вага може змінюватися через прийом ліків — глюкокортикоїдів (стероїдних гормонів), нейролептиків, антидепресантів і протисудомних препаратів. Приймати такі ліки потрібно тільки за призначенням лікаря.

Причиною збільшення маси тіла також може стати відмова від куріння. Нікотин знижує відчуття голоду і уповільнює процеси всмоктування їжі в кишечнику. Відмова від нікотину, навпаки, підвищує відчуття голоду, загострює смакові якості. Все це призводить до набору ваги. Тому тим, хто покинув курити, рекомендується більше займатися спортом, розумніше підходити до вибору їжі й консультуватися з дієтологом для контролю ваги.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також