Чому на коронавірус на Рівненщині тестують не усіх хворих

4191 0

Ми у соцмережах:

Олег Вівсянник

Уже місяць як медична система Рівненщини тримає удар другої хвилі коронавірусу. Якщо раніше кількість хворих рахували десятками, то тепер щодоби підтверджують сотні нових випадків інфікування. Як пояснив начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник, зараз медики не відстежують контакти хворих. Насамперед вся увага лікарів спрямована на пацієнтів, які важко переносять хворобу. Адже якщо у серпні в лікарнях області перебувало всього 200 хворих, то тепер — понад 800.

Підвищена температура — одразу до лікаря

Оскільки зараз потік хворих надзвичайно великий, то тепер вчасне отримання медичної допомоги залежить від самого інфікованого. Пацієнти мають знати, куди їм звертатися, щоб полегшити роботу лікарям.

Якщо у людини підвищилася температура, то вона має зв’язатися зі своїм сімейним лікарем, — пояснює начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник. — Якщо сімейний лікар не відповідає, то пацієнт може телефонувати у поліклініку, де працює його сімейний лікар. Там завжди чергує відповідальна особа, яка допоможе хворому. Якщо і це не вдається, то потрібно одразу телефонувати «103» — до служби екстреної медичної допомоги. Підкреслю, якщо хворому стає гірше, то він не повинен зволікати.

Тести затримуються

Результатів ПРЛ-тестів доводиться чекати не один день, бо державні лабораторії не встигають зробити їх у такій кількості.

ПРЛ-тест для хворого проводиться винятково за направленням сімейного лікаря, — говорить Вівсянник. — У разі наявності симптомів COVID-19 обстеження проводиться у стислий термін. Якщо пацієнт перебував у контакті з хворим на коронавірус або хворіє безсимптомно, то ПРЛ-тестування може взагалі не проводитися. Якщо у такого хворого й візьмуть біологічну речовину на аналіз, то не раніше як на восьму добу.

Згідно з рекомендаціями, в області має працювати одна бригада «швидкої» на 10 тисяч хворих. Однак на Рівненщині з 115 бригад є 91, але медики поки що справляються. Мобільна бригада, яка виїжджає до пацієнта з COVID-19, повинна бути захищена та одягнута в захисні костюми. Тому норматив доїзду «екстренки» до пацієнта збільшився. Це 10 хвилин доїзд по місту та 20 хвилин — до села.

Держава платить не за все

Хоч на державному рівні запевняють, що всі витрати за хворих з коронавірусом покриває бюджет, проте це не зовсім так. Держава оплачує лише певну частину допомоги. Однак є дієві ліки, за які платить сам пацієнт.

Потрібно розмежовувати надання швидкої допомоги та лікування хворих на коронавірус в лікарні, — каже Олег Вівсяник. — Надання невідкладної, екстреної допомоги фінансується з державного та місцевих бюджетів. Пацієнт нічого не платить. Якщо сімейний лікар виписує хворому рецепт, то в такому разі хворий купує ліки своїм коштом. Ті люди, які лежать з COVID-19 у лікарнях, отримують допомогу за кошти держави.

Але уже зараз є дієві ліки, які не входять до національного переліку. Їх купують за кошти пацієнта. Наразі ми уже звернулися до Міністерства охорони здоров’я, щоб внесли їх в перелік, бо ці препарати дорогі. Наприклад, вартість препарату «Актемра» на весь курс лікування від коронавірусу коштує понад 50-60 тисяч гривень. Тепер ми очікуємо відповіді Міністерства охорони здоров’я.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також