Чому на Рівненщині найдорожче?

2440 0

Ми у соцмережах:

Чому на Рівненщині найдорожче?

Хоча ажіотаж на основні товари зник, цифри на цінниках у магазинах та на ринках переписують хіба що на вищі. Контролювати цей процес мала б Державна інспекція з контролю за цінами, але вона в стані ліквідації. Тож, визнає директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ігор Тимошенко, впливу на недобросовісних підприємців у чиновників немає.

Ціни Статистика свідчить: індекс споживчих цін за січень-березень цього року в області — 122%, а це на 2% вищий показник, ніж загалом у державі. Найбільше, на 62-87%, подорожчали фрукти, овочі, рис та цукор. До 54% подорожчали соняшникова олія, продукти переробки зернових, риба та продукти з риби, маргарин та рослинні жири, макаронні вироби, хліб, безалкогольні напої, шоколад, кондитерські вироби з цукру, кондитерські вироби з борошна, яловичина, свинина, сири, кисломолочна продукція, молоко, сало, сметана, масло, яйця, м'ясо птиці. Безалкогольні напої подорожчали на 31%. На 12% зросли ціни на медичні послуги. Предмети домашнього вжитку, побутова техніка подорожчали за три місяці на 20%. Транспорт — на 25%. Ігор Тимошенко, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації:

— Ціни на Рівненщині такі ж, як і в інших областях. І їхнє зростання — загальнодержавна проблема, на яку є економічні причини. Всі це розуміють, тому багато звернень з цього приводу до нас не надходить. Та й, як такого, впливу в області на недобросовісних підприємців немає. Раніше здійснювала моніторинг цін та карала чималими штрафами тих, хто їх завищував, Державна інспекція з контролю за цінами. Проте з літа, за наказом Кабміну, інспекція у стадії ліквідації. Є ще Антимонопольний комітет та Інспекція з питань захисту прав споживачів, але у них дещо інші функції. Єдиний наш спосіб впливу — домовленості із місцевими підприємцями, аби їхні ціни на продукцію не були вищі, ніж загальнодержавні. Особливо це стосується основних харчових продуктів, зокрема, хліба. Про підвищення ціни на нього місцеві виробники зобов'язані повідомляти заздалегідь. Як правило, вони цього дотримуються. До речі, та ж Інспекція із контролю за цінами мала б контролювати і недобросовісних перевізників, які попри встановлені з 25 березня тарифи досі продовжують перевозити пасажирів за завищеними цінами. Вирішили, що будемо розривати з такими перевізниками договори.
Віктор Данилюк, заступник начальника відділення Антимонопольного комітету в Рівненській області:
— Досліджуємо ринки хліба та хлібобулочних виробів, яєць, молока та молочної продукції, інших основних продуктів. 19 місцевим виробникам надіслали рекомендації, щоб вони утрималися від підвищення цін. Від усіх отримали офіційні відповіді. У великих торгових мережах — зокрема, в супермаркетах, ціни контролює Антимонопольний комітет України, а не відділення.
Анастасія АДАМЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також