Чому нардепи називають «бандою» працівників Держгеокадастру?

3135 0

Ми у соцмережах:

Сергій Дубич, заступник начальника управління Держгеокадастру

На урядовій нараді, під час якої обговорювали діяльність Держгеокадастру (органу, який не тільки веде облік ділянок, а й впливає на розподіл сільгоспземель за межами населених пунктів), нардеп від центральних районів Рівненщини Роман Іванісов привселюдно звинуватив керівництво Рівненського управління Держгеокадастру в корупції.

— По всій країні з Держгеокадастром не все так добре, бо майже 28 років всі рвуть з нього, — заявив Роман Іванісов. — Є такий начальник Держгеокадастру — пан Мигаль. Як процитувало польське агентство ЗМІ «ВаршПоінт», він є символом української корупції. Є ще його заступник, пан Дубич. Шість депутатів Верховної Ради («Слуга народу» від Рівненщини. — Ред.) вважають їх бандою. За три роки вони знищили мою Рівненщину. Понад сто звернень до генерального прокурора, до прем’єр-міністра. Рвуть землю, підробляють документи, немає погоджень сільських рад. 450 доларів беруть через адвокатів за зміну цільового призначення. Прошу прем’єр-міністра створити комісію і зробити аудит рівненського Держгеокадастру за останніх три роки.

Прем’єр Олексій Гончарук зазначив, що комісію буде створено, а на час її роботи першого заступника Сергія Дубича буде відсторонено від виконання обов’язків. Чому саме пана Дубича, а не керівника управління Романа Мигаля, який з січня 2017 року на посаді? Бо саме пан Дубич був на урядовій нараді у Києві, доки начальник перебував у відпустці. Чи відсторонять від посади і пана Мигаля — в управлінні поки не знають. Наступного дня після наради, у вівторок, наказу про відсторонення ні начальника, ні першого заступника не було. Зазначимо, що Рівненська область — одна з кількох, де протягом вересня-жовтня не звільнили керівників управлінь Держгеокадастру. За словами Олексія Гончарука, кадрові рішення на Рівненщині буде ухвалено лише тоді, коли пройде перевірка звинувачень, озвучених Романом Іванісовим.

На наше прохання надати більш детальний коментар відреагував не пан Іванісов, а його помічниця Оксана Коссе. Як зазначила, нардепу писали численні скарги на Держгеокадастр, проте справ із доказами є три: щодо ймовірного вимагання коштів за землі КСП «Волинь» у Рівному, щодо відведення 50 гектарів пасовиська і передачу їх під видобуток піску у Вельбівному Острозького району та щодо розподілу 28 гектарів землі поблизу Старожукова Рівненського району, про який не повідомили місцеву сільраду.

Сергій Дубич, заступник начальника управління Держгеокадастру:

Звинувачення вважаю абсурдними і погоджуюся з позицією прем’єр-міністра: якщо є такі факти, то у нас, дякувати Богу, є правоохоронні органи — нехай би йшли до них і свідчили. Хто від кого вимагав? Конкретних фактів же немає. На нараді пан Іванісов продовжив тему, яку піднімали нардепи щодо інших регіонів. Що начебто за продовження договорів з фермерами хтось вимагає кошти. Але у нашій області подібних проблем не виникало. Більше того, ми відстоюємо позицію, що договори з фермерами потрібно продовжувати, а не виставляти ділянки на аукціон. Скоріше за все, народному депутату дали неправдиву інформацію. Але він вправі звернутися до правоохоронців, щоб вони розслідували це питання і дали свою оцінку. Також буде створено комісію, яка приїде і вивчить факти, озвучені паном Іванісовим. На момент роботи комісії буде наказ про відсторонення мене. Як на мене, це нормально, цивілізовано і правильно. Про те, чи інших осіб в управлінні буде відсторонено від виконання обов’язків, мені невідомо.

Проте зазначу, що факти, які виклав пан Іванісов, вже перевіряли і ми, і правоохоронні органи. Польської газети, яку він цитував, не існує з 2008 року. До зміни цільового використання землі наше управління стосунку не має взагалі жодного — в районах це роблять РДА. Земельне законодавство не передбачає, що ми повинні брати згоду в сільських рад. Ми звертаємося до сільрад з проханням дати їхню згоду тільки відповідно до рекомендації Держгеокадастру. Якщо ми направляємо лист, а сільська рада не реагує, не надає своїх пропозицій, то нам нічого не залишається, як ухвалювати рішення на користь громадян, які до нас звернулися. А за чотири роки вже маємо практику: сільські ради не подають рекомендацій на своїх жителів, а потім люди, які до нас зверталися з проханням надати їм землю, подають до суду на управління — і управління зазнає судових збитків. Підстав не надати земельні ділянки у нас немає.

Попри те, що Роман Іванісов позиціонує свій виступ як боротьбу проти корупції у Держгеокадастрі, з’явилися чутки, що нардеп лобіюватиме своїх ставлеників на посади в рівненське управління. Його помічниця Оксана Коссе, втім, запевнила, що конкретних осіб, яких нардеп міг би вже рекомендувати на службу, наразі немає…

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також