Побутує думка, що легкому похміллю сприяє порядок вживання спиртних напоїв, з поступовим переходом від слабоалкогольних до міцніших, але в жодному разі не навпаки. Чому їх не можна змішувати?
— Логічного пояснення цьому твердженню немає, це просто міф, — упевнений Олег Швець, головний дієтолог МОЗ України, директор Українського НДІ харчування. — На застіллях із вживанням спиртних напоїв головне — це знати міру. І бажано не змішувати багато різних видів алкоголю. Особливо згубним може виявитися вживання напоїв, вироблених з різних сировинних груп — виноградної, цукрової або зернової. До речі, до складу відомих алкогольних коктейлів входять зазвичай тільки спиртні напої, вироблені з одного типу сировини, тому після них не повинно бути тяжкого похмілля. Можна змішувати або вживати на одній вечірці "представників" однієї з груп: виноградний алкоголь — вино, коньяк, шампанське, міцні напої зернового походження — віскі, пиво, джин, або ж алкоголь, вироблений на основі цукру — горілку, текілу, ром (сюди ж відносять і народний напій самогон). Утім, дієтолог стверджує, якщо за один вечір безконтрольно, у великій кількості і з маленькими порціями закуски "змішати" багато різних напоїв навіть з однієї сировинної групи, то на ранок можна мати головний біль і тяжке похмілля.