Чому рівняни їдуть на пагорби у село Білів?

3950 0

Ми у соцмережах:

Чому рівняни їдуть на пагорби у село Білів?

Помилуватись природою тепер рівняни масово їдуть у село Білів, що за кілометрів 30 від Рівного. Ці пагорби, які чомусь порівнюють з Ісландією, стали останнім часом найпопулярнішим місцем для фотографування — є таке захоплення у людей: шукати не тільки цікаві місця для об’єктива, а й оригінальний фон для власного портрета. Та, виявляється, тут не тільки гарна природа. Ця місцевість має й давню історію.

Пагорби, розташовані на мисі правого високого берега річки Стубла, — це давньоруське городище і є пам’яткою археології національного значення. Про це розповідається на сайті обласного управління культури. Поряд з городищем збереглися курганні насипи.?? А на південь від с. Білів поблизу городища знайдено майже 150 курганів, 38 з яких було розкопано археологами.?? Знайдені там речі, а це кераміка, металеві та кістяні побутові речі, знаряддя праці, зброя, прикраси, зберігаються у Національному музеї історії України в Києві.

Тут була також невелика фортеця. Дослідження оборонного валу засвідчили, що укріплення Білівського городища збудовано в другій половині чи наприкінці Х ст. А використовувалась фортеця тільки впродовж ХІ ст.?? На межі ХІ і ХІІ ст. Білівське поселення занепало, а місцем проживання удільного князя чи представників князівської адміністрації стала фортеця в Пересопниці.??

Добратися до Білівського городища можна не тільки власним транспортом, в село ходять і маршрутки, скористатись якими буде можливо після скасування карантинних обмежень.

Щоправда, місцевим не подобається, коли деякі «туристи» гасають по пагорбах на мотоциклах або ж паркують свої автомобілі там же. Пригадують, що білівське городище вже потерпало від азартних мотоциклістів. «Знадобилося після цього десятки років для відновлення природи, а тепер знову почалося…» — пишуть, зокрема, у коментарях в соцмережі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також