
Цей овоч містить антиоксиданти та фітонутрієнти, тому здатен зміцнити імунітет і покращити загальне самопочуття. Лікарі назвали причини, чому цибуля щодня — це корисно.
Цибуля містить кверцетин — флавоноїд, який сповільнює розмноження більшості шкідливих мікроорганізмів.
Регулярне вживання цибулі знижує ризик розвитку раку, особливо шлунково-кишкового тракту, оскільки кверцетин пригнічує ріст бактерії Helicobacter pylori, яка спричиняє рак шлунка.
Флавоноїди, глутатіон, селен, вітаміни E і C у складі цибулі допомагають організму при запальних процесах. Кверцетин знижує запалення, пов’язане з ожирінням, зменшує жирову масу і рівень тригліцеридів у крові. А пептид GPCS, один із ключових компонентів цибулі, зміцнює кістки.
Лікарі говорять, що екстракт цибулі у поєднанні з ліками від діабету здатний знизити рівень глюкози на 35–50%.
Цибуля — це потужне джерело пребіотиків, які живлять корисні бактерії в кишечнику та покращують мікрофлору.
Цибуля багата на поживні речовини: 80 грамів сирої цибулі містить 30 ккал, 7 г вуглеводів, 1 г клітковини, 5 г цукрів, 1 г білка, 126 мг калію (4% норми), 5 мг вітаміну C (9% норми), 0,1 мг вітаміну B6 (5% норми), 16 мг кальцію (2% норми) і 15,2 мкг фолієвої кислоти (4% норми).
Для досягнення максимальної користі радять вживати не менше 50–70 г цибулі щодня. Цей овоч зберігає користь як у сирому, так і в приготованому вигляді. Щоб зберегти максимум користі, радять подрібнювати цибулю перед приготуванням. Якщо варити чи смажити цибулю, значна кількість поживних речовин втрачається. Натомість запікання, навпаки, може збільшити кількість флавоноїдів.