Речовини, що містяться в чаї, в гарячому стані активніші, ніж в холодному
Чим швидше людина вип’є свій чай в гарячому вигляді, тим більше в організм потрапить антиоксидантів, які зміцнюють кістки, знижують ризик серцевих і судинних захворювань, деякий видів раку і підтримують імунну систему. Вчені довели, що люди, які випивають по одній і більше чашок в день гарячого чорного чаю, знижують ризик серцевих нападів на сорок чотири відсотки. Гарячий чай допомагає знизити рівень холестерину і тиск, що допомагає знизити ризик виникнення діабету.
Але чай не повинен бути надто гарячим. Бо це негативно впливає на стравохід: обпікає слизову, викликаючи мікротравми і мікрозапалення. Тому потрібно пити чай не гарячішим 65 градусів. Тобто потрібно заварити, розлити і дати напою постояти мінімум чотири-п’ять хвилин, щоб він охолов до комфортної температури.
Кількість чорного чаю варто обмежити чотирма-п’ятьма чашками в день. Інакше виникнуть побічні ефекти: тривожність, нервозність, безсоння, головний біль, аритмія, дзвін у вухах і навіть судоми.