«Чорні» реєстратори: на Рівненщині доведено поки лише один випадок

9601 0

Ми у соцмережах:

«Чорні» реєстратори: на Рівненщині доведено поки лише один випадок

Улітку цього року в Рівному в кав’ярні правоохоронці затримали приватного виконавця при одержанні 34 тисяч гривень як частини винагороди за те, що «переписав» майно колишнього колгоспу в Рівненському районі на іншого власника. Пізніше СБУ уточнила, що викрито двох державних реєстраторів та приватного виконавця на незаконній зміні майнових прав в електронних базах Мін’юсту, внаслідок чого справжнім власникам було завдано збитків на понад 20 мільйонів гривень. Підозру пред’явлено поки що двом особам. Очевидно, вже у січні ця справа слухатиметься у суді.

Як повідомляла прес-група УСБУ в Рівненській області, посадові особи одного з місцевих комунальних підприємств за гроші систематично вносили неправдиві дані до державних баз даних для рейдерських захоплень підприємств та іншої нерухомості. Загалом за цю операцію зловмисники отримали 65 тисяч гривень. Тоді було проведено обшуки, вилучено документи. У справі рівненських реєстраторів доведеним слідством є поки що один випадок.

Максим Лозинський, прокурор Рівненської місцевої прокуратури:

— Слідство встановило, що у липні 2019 року державний реєстратор, яка працювала за договором у комунальному підприємстві Київської міської адміністрації, а фактично мешкала у Рівному, скористалася електронним ключем доступу іншого реєстратора до бази даних і вчинила незаконні реєстраційні дії щодо нерухомого майна колишнього колгоспу, який працював у Рівненському районі. Реєстратор, чий ключ було використано, знав про це і є співучасником. У результаті зацікавлена особа, яка через посередників заплатила за внесення неправдивих даних понад 40 тисяч гривень, отримала право власності на бажане майно.

Пізніше з’ясувалося, що подібних випадків було багато, але доведений слідством поки що один. Реєстраторку, яка працювала в Києві, звільнили з посади наступного дня після викриття. Тепер вона працює у Рівному державним реєстратором. Їй повідомлено про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, її спільнику оголошено про підозру у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди. Обидва підозрюваних не перебувають під вартою, від слідства не ухиляються. Чи зможуть вони й надалі працювати державними реєстраторами в системі Мін’юсту, залежатиме від рішення суду, а він, гадаю, розпочнеться не раніше січня наступного року.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також