Човен вікінгів будуватимуть біля музею

1578 3

Ми у соцмережах:

Човен вікінгів будуватимуть біля музею

На територію Рівненського обласного краєзнавчого музею привезли дерев’яні дошки. Цей подарунок лісників із Березнівщини стане основою для бойового човна вікінгів — драккара. Побудувати судно, яке зможе плавати озером Басів Кут, запропонував рівненський активіст Юрій Ойцюсь. Ця ідея одразу викликала підтримку в любителів давнини.

Оскільки основний матеріал для човна уже є, то з дня на день майстер Олег Петренко почне втілювати цю ідею в реальність. Будувати дев’ятиметровий драккар будуть на території краєзнавчого музею, неподалік «бункера Коха». Тож відвідувачі музею та рівняни, які прогулюватимуться парком Молоді, зможуть спостерігати за цим процесом.

Юрій Ойцюсь, один з ініціаторів проекту «Драккар Гунгнір»:

— Скоро почнемо ставити спеціальний дерев’яний навіс та стапельну систему, адже не можна побудувати човен на землі, він має стояти на спеціальній підставці, яка утримуватиме його в одному положенні. Усіма роботами керуватиме Олег Петренко, наймемо йому ще кількох помічників. Платитимуть їм заробітну плату, бо будівництво човна — річ складна. Воно забере багато часу, бо подібного досвіду роботи не має жодний майстер в Україні.

Паралельно із цим займаємося пошуком інших матеріалів, які потрібні для драккара. Нам уже передали овечу вовну, щоб перекласти її між дошками. Вона слугує гідроізоляцією. Ще потрібен сосновий дьоготь. Будемо домовлятися з ковалем, щоб він викував нам спеціальні заклепки, які мають назву нагель. Вони утримуватимуть конструкцію човна, яка під натиском хвиль буде грати. Треба розуміти, що човен при спусканні його на воду буде збільшуватися, а як висихатиме, то зменшуватиметься.

Олег Петренко

Взагалі робимо усе так, щоб привернути якомога більше уваги громадськості. Кожен зможе прийти і подивитися на процес будівництва драккара. Будемо запрошувати вчителів зі шкіл, щоб на уроки історії приводили до нас учнів на екскурсію. Це ж усе робиться для громади Рівного.

Завдяки попередньому оголошенню про добровільний збір коштів на будівництво драккара Гунгніра нам уже пожертвували близько 20 тисяч гривень. Однак для того, щоб побудувати усього човна, потрібно близько 120 тисяч гривень. Його будівництво стане початком майбутнього великого проекту — городища часів Київської Русі на березі Басівкутського озера. Воно буде цікаве як для істориків, так і для туристів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також