Журавлина містить величезну кількість вітаміну С і може скласти конкуренцію «зимовим» фруктам — лимону, апельсину і грейпфруту.
Особливість журавлини в тому, що її можна зберігати в свіжому вигляді до наступного врожаю без втрати вітамінів. При заморожуванні ягода також не втрачає корисних властивостей, що особливо цінно взимку.
Крім високого вмісту аскорбінової кислоти, журавлина також багата на вітаміни B1, B2, B5, B6, PP, органічні кислоти і цукри. За вмістом вітаміну K1 ягода не поступається капусті. Журавлина також містить значну кількість калію і заліза.
Журавлину часто рекомендують при простудних захворюваннях і для загального підвищення імунітету. Завдяки вмісту в журавлині бензойної й хлорогенової кислоти ягода має антимікробні властивості й використовується для лікування захворювань нирок та сечовивідних шляхів.
Журавлина стимулює виділення шлункового соку, тому її рекомендують вживати при гастриті зі зниженою кислотністю. Крім того, вона містить велику кількість антиоксидантів, що сприяє нейтралізації негативного впливу вільних радикалів. Також ягода знижує холестерин і перешкоджає утворенню тромбів.
Але не варто їсти журавлину при гастриті з підвищеною секреторною активністю, а також при виразці шлунка.