Cтудентами зможуть стати обрані

2836 0

Ми у соцмережах:

Cтудентами зможуть стати обрані

У Міносвіти затвердили нові правила зовнішнього тестування, відтак учні тепер стикнуться і з новими труднощами: від скорочення терміну підготовки до іспитів до обмежень для пільговиків. Про новинки проведення ЗНО у наступному році в Рівному розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Сердяк:

— Змін у переліку предметів та їхній кількості цього року немає. Зовнішнє незалежне оцінювання у 2010 році буде проведено з 8 предметів: української мови та літератури, історії України (або математики), біології, хімії, фізики, географії, однієї з іноземних мов (на вибір): англійської, німецької, французької, іспанської. Кожен учасник ЗНО матиме право скласти тести не більше як з п’яти предметів, з яких два тести є обов’язковими: з української мови та літератури й з історії України або математики за вибором учасника. Іспити з інших предметів учасники обиратимуть для себе тоді, коли вищі навчальні заклади приймуть свої умови вступу, що вони повинні зробити до 1 листопада згідно з відповідним наказом МОН. Тестові завдання з усіх предметів (окрім іноземної мови) готуватимуться українською мовою. Випускники загальноосвітніх навчальних закладів національних меншин забезпечуватимуться відповідними словниками термінів. На Рівненщині такий заклад один — у Кузнецовську. На відміну від минулого року, у 2010 учасником ЗНО може стати кожен, хто хоче отримати диплом молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста та магістра медичного та зооветеринарного спрямування. Кількість вузів, в які можна вступати, не обмежується. Прийом документів передбачається з 15 по 30 липня. До розгляду будуть допускатися сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти з балом не нижчим, ніж 124, незважаючи на численні прохання університетів підвищити цей бал. Проте університети у власних умовах вступу можуть це зробити. До сертифікатів буде додаватися середній бал атестата за 12-бальною шкалою, чого в минулому році не було. Умовами прийому передбачено, що вищі навчальні заклади, які готують молодших спеціалістів, ставитимуть два іспити. Ті заклади, що готують бакалаврів, спеціалістів, магістрів — не менше трьох. Для магістрів обов’язковим є додатковий іспит з іноземної мови, чого теж не було в минулому році. Таке рішення прийняли тому, що магістри — це люди, які читають наукові журнали й інші видання не лише рідною мовою, а також вільно спілкуються з колегами-іноземцями. Окремо виділяють вищі навчальні заклади, які навчають студентів таких напрямів: спорт, художній, журналістика, музика, архітектура. До двох з обов’язкових предметів третім може зараховуватися творчий іспит. Вищезгадані правила стосуються всіх навчальних закладів незалежно від того, чи заклад державної, чи приватної, чи комунальної форми власності.

Хочеш бути студентом — ніхто за руку водити не буде — Проведення зовнішнього незалежного оцінювання передбачає проведення пробного тестування, — продовжує пані Сердяк. — З 1 по 30 листопада на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти (ЦРЦОЯО) відбуватиметься інтернет-реєстрація на участь у пробному тестуванні. Це справа добровільна. Пробне тестування має на меті показати процедуру проведення тестування, побачити зміст зошитів, отримати психологічну підготовку. Минулого року в Рівненській області понад 5 тисяч учнів взяли у ньому участь. Цьогорічна його вартість — 68 грн. Окрім пробного тестування, на сайті ЦРЦОЯО з 1 листопада буде працювати оновлене тренувальне тестування. Це дасть учням можливість безкоштовно перевірити якість своїх знань. Цього року передбачається, що пункти проведення пробного тестування та ЗНО в Рівненській області будуть тільки в Рівному та, можливо, в Сарнах. Тестування проведуть у дві зміни. Доїзд до пунктів тестування — особиста справа кожного з учасників, так само як і реєстрація на ЗНО. Хочеш бути студентом — ніхто за руку водити не буде. Абітурієнту треба докласти власних зусиль як у підготовці знань, так і в участі в процедурах реєстрації. Жодних повторів ЗНО, тобто спеціальної сесії, цього року не буде. У 20010 році вступна кампанія буде подібною до тої, яка була колись: є на руках екзаменаційний листок (в нашому випадку сертифікат з результатами ЗНО), ідеш у вищий навчальний заклад. Захворів — не прийшов. Тоді ЗНО можна буде пройти наступного року.

На підготовку до тестування часу не буде — Абітурієнтів чекає ще один сюрприз, — повідомила пані Сердяк. — Минулого року протягом травня навчання у школах не було, що давало можливість краще підготуватися до ЗНО. Цього року готуватися до ЗНО, що відбудеться у червні, та випускних іспитів учні будуть паралельно. Для цього ми свідомо винесли пробне тестування на березневі канікули. Нові обмеження є і для пільгових категорій населення. На правах пільговиків вони можуть вступати тільки в ті ВНЗ, куди подадуть оригінали документів. У решті вони беруть участь у конкурсі сертифікатів на загальних засадах. Переможцям олімпіад надається перевага тільки тоді, коли з ними конкурує абітурієнт з однаковою кількістю балів. З числа пільговиків виключили переможців Малої академії наук. Програми іспитів затверджено, і їх можна знайти на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Там також є відомості про те, якого типу завдання будуть. Наприклад, цього року передбачається, що всі завдання з математики будуть закритого типу, тобто лише з варіантами відповідей без необхідності розв’язку завдання. Результати ЗНО будуть вивішуватися на сайті УЦОЯО вже протягом двох тижнів після закінчення ЗНО по 14 липня у вигляді персональної сторінки кожного учасника. Незгодні з результатами можуть подати апеляцію. Наскільки мені відомо, в Рівненській області так зробила одна учениця з Сарненського району, завдяки чому нині вона є претенденткою на отримання срібної медалі.

Довідка «РВ» Міністерство освіти і науки повідомляє: В разі неучасті у зовнішньому оцінюванні за результатами вступних іспитів мають право вступати:

    військові Збройних сил України та інших законних військових формувань; службовці правоохоронних органів спецпризначення; службовці Держспецслужби транспорту; звільнені зі служби в рік вступу до ВНЗ; військовослужбовці, які служать за контрактом (на заочну форму); особи, які мають захворювання, що може бути перешкодою для проходження ЗНО.
Поза конкурсом зараховують:
    осіб, яким відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надане таке право; дітей-сиріт та дітей, позбавлені батьківського піклування, а також осіб з їх числа віком від 18 до 23 років відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.94 №226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» (зі змінами); інвалідів I та II груп та дітей-інвалідів віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю), відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»; осіб, яким відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане таке право; дітей, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах, при вступі на навчання за гірничими спеціальностями відповідно до Указу Президента України від 19.05.99 №524 «Про державну допомогу дітям, які вчаться за гірничими спеціальностями і чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах»; дітей військовослужбовців Збройних сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків, відповідно до Указу Президента України від 21.02.2002 №157 «Про додаткові заходи щодо посилення турботи про захисників Вітчизни, їх правового і соціального захисту, поліпшення військово-патріотичного виховання молоді»; членів сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули внаслідок аварії на орендному підприємстві «Шахта імені О.Ф. Засядька», згідно з додатком 6 до постанови Кабінету Міністрів України від 09.01.2008 №6 «Деякі питання соціального захисту членів сімей загиблих шахтарів та гірничорятувальників»; осіб, яким відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» надане таке право.
Додаткову інформацію про нові умови вступу до ВНЗ можна знайти на сайті Міністерства освіти і науки України www.mon.gov.ua, а також на сайті www.osvita.ua.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також