«Дайте подихати киснем на Рівненщині!»

1049 0

Ми у соцмережах:

«Дайте подихати киснем на Рівненщині!»

Рік і три місяці Україна живе в умовах пандемії. Частині з тих, хто захворів, вилікуватися самостійно не вдається. Перш за все, через нестачу кисню в організмі. Тож найважливішим, визнають всі, є вчасно забезпечити хворого цим киснем. Збудовані в Україні ще за радянських часів лікарні або взагалі не мали потрібної кількості кисневих точок централізованого киснепостачання, або якщо й мали, то потребували ремонту.

Лише восени уряд не просто заговорив про потребу в забезпеченні киснем «ковідних» лікарень, а й виділив кошти для регіонів — 1,5 млрд грн на те, щоб у лікарнях або відремонтували киснепроводи, або проклали нові, або ж принаймні закупили концентратори, які хоч і менш ефективні, аніж централізоване киснепостачання, бо мають меншу потужність, проте цілком забезпечують киснем хворих, які не потребують штучної вентиляції легень.

Рівненська область з суми, виділеної урядом, отримала чи не найменшу частку — 22,3 млн грн. А варто зазначити, що розподіляли кошти, зокрема, опираючись на те, скільки регіони для себе просили. Наприклад, Волинь отримала 68 млн, Тернопільщина — 38 млн. Втім, навіть цю суму рівненські посадовці не освоїли. Наприкінці 2020-го 15,6 млн грн з виділених 22,3 млн повернулися до державного бюджету. Інші області у більшості повертали менше 1 млн грн. Найбільшу, окрім Рівненської області, суму ще повернуло Закарпаття — 9 млн грн, але з 77 млн грн субвенції.

За кошти з держбюджету Рівненщина купила 148 концентраторів та газифікатор. В обласному управлінні охорони здоров’я пояснюють, що не змогли використати усю суму на концентратори, оскільки субвенція мала різні статті видатків.

Навесні «ковідні» ліжка у Рівненській області були на 83% забезпечені киснем. Для розуміння, наприклад, візьмемо 100 хворих, які потрапили у лікарню. Якщо б усі з них потребували кисню, то 17 його б забракувало. Проте це у випадку, якщо у лікарнях 100% заповненість.

Проте кисень потрібен не тільки у лікарнях. Хворі, яких виписують з сатурацією, наприклад, 90, також потребують кисневих концентраторів — уже вдома. Наразі родичі рятують своїх рідних, яким потрібен такий кисень, за допомогою волонтерів. Концентратори планували закуповувати для центрів ПМСД, проте поки що немає ні потужних закупівель, ні розуміння, як ці концентратори надаватимуть хворим додому. Наприклад, у Рівному, як повідомили у міському управлінні охорони здоров’я, тільки міська лікарня №2 надає два концентратори тим пацієнтам, які лікуються вдома. У центрі ПМСД «Ювілейний» є також концентратори для пацієнтів, але подихати з їхньою допомогою можна лише у самому закладі.

Обласне управління охорони здоров’я цього року все ж продовжило закупівлю концентраторів для медичних закладів області. Так, у травні купили 302 апарати на 14 млн грн. Закупівлі пройшли не без скандалу. Волонтерка Вікторія Шинкаренко, яка допомагає хворим концентраторами, звинуватила управління у переплаті. Зазначила, що навіть уроздріб можна придбати дешевше. В управлінні ж заперечили. Мовляв, марки, які купували, стільки ж коштують.

Окрім того, за ініціативою управління обласна рада 2 червня на сесії внесла зміни до обласної програми боротьби з коронавірусом. 4,5 млн грн, які передбачали на закупівлю лабораторного обладнання для діагностики «ковіду» та на впровадження вакцинації проти коронавірусу, тепер використають на закупівлю концентраторів.

Олеся Антоненко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також