Дбати про розвиток області — прямий обов'язок РАЕС

1441 0

Ми у соцмережах:

Дбати про розвиток області — прямий обов'язок РАЕС

Четвертий рік поспіль Рівненщині виплачують кошти за роботу на її території Рівненської АЕС. Їх отримують громади, які безпосередньо проживають в 30-кілометровій зоні спостереження. Щороку суми компенсації за сусідство з РАЕС збільшуються. Таким чином, область отримує змогу успішно розвивати ці території, покращувати їхню інфраструктуру та оновлювати соціальні об'єкти.

Фінансова допомога лише зростає

Компенсацію за сусідство з Рівненською АЕС місцеві бюджети почали отримувати з 2010 року. Завдяки атомним коштам почали оновлювати соціальні об'єкти — зміцнювати матеріальну базу медзакладів, реконструювати навчальні та заклади культури. За майже п'ять мільйонів гривень, які виділили в 2010 році, здійснили капітальний ремонт 20 об'єктів і поточний — 38. Через рік субвенція становила 13 мільйонів. Цю суму розподілили серед 55 об'єктів. Поточний ремонт здійснили у фельдшерсько-акушерських пунктах сіл Ромейки, Малий Жолудськ, Зелене, Бишляк, Рудка та Озерці. Не оминули увагою і освітні заклади, бо чимало коштів вкладено у реконструкцію шкіл і дитсадків. У 2012 році субвенція від сусідства з РАЕС становила трохи більше 13 мільйонів гривень. За ці кошти завершили реконструкцію освітньо-культурного комплексу в селі Мульчиці. Ще не забулась радість новосілля у сучасній просторій двоповерховій школі, як поруч з'явилась ще одна новобудова. Будинок культури та пришкільний інтернат реконструювали під культурно-дозвільний центр. За понад сім мільйонів гривень там облаштували спортивну залу, залу для відпочинку, сільську раду, бібліотеку для дорослих і школярів, клас гурткової роботи, пункт охорони громадського порядку. Споруда фактично стала культурним центром села. У Володимирці за рахунок атомних коштів реконструювали гуртожиток школи №3 під навчально-виховний комплекс, здійснили поточний ремонт котельні дитячого відділення райлікарні та протирадіаційного укриття. Сьогодні не впізнати оновлені фельдшерсько-акушерські пункти в селах Каноничі, Дубівка, Городець, Велихів, Полиці. Нині тут є все необхідне для повноцінної роботи медиків. Заклади забезпечили новітнім обладнанням, у кабінетах персоналу — всі зручності, нові меблі, апаратура тощо. ФАПи оновлювали також завдяки співфінансуванню з районного бюджету. І це ще одне яскраве свідчення, як "атомні" гроші працюють на володимирецьку громаду, бо в зоні спостереження знаходиться 57 населених пунктів району.
Керівник області Василь Берташ і генеральний директор РАЕС Павло Павлишин (другий праворуч) відкривають центр адміністративних послуг у Володимирці

Головна увага — медзакладам

У цьому році Володимирецький район отримає майже 17 мільйонів гривень. За ці кошти здійснюють реконструкцію під лікувальний корпус поліклініки Володимирецької центральної районної лікарні, зроблять поточні ремонти ФАПів у селах Ромейки, Іванчі, Сварині, загальноосвітньої школи у селі Берестівка, протирадіаційного укриття №64350 в смт Володимирець. — Важливою складовою співпраці з Рівненською АЕС є фінансова допомога, яка спрямовується на модернізацію соціальної інфраструктури, — наголошує голова Володимецької районної державної адміністрації Володимир Ткачук. — Також важливо, що РАЕС працює безпечно, стабільно, ефективно, адже в тарифі на електроенергію закладена частка коштів, які спрямовують на зону спостереження, в тому числі й у наш край, що дає можливість будувати, реконструювати, оновлювати амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти, дитячі садки, школи, облаштовувати клуби та будинки культури. Приміром, на ремонт фе­льд­шерсько-акушерсь­ко­го пункту в селі Собіщиці витратили майже 300 тисяч гривень "атомних коштів". Він обслуговує 1020 жителів. У медзакладі діє чотири кабінети: для проведення щеплень, процедурний, маніпуляційний та кабінет сімейного лікаря. ФАП повністю оснащений усім необхідним обладнанням і меблями: холодильником для зберігання вакцин, багатоцільовим фізіотерапевтичним апаратом "Радіус", сухожаровою шафою для стерилізації інструментів, меблями для денного перебування хворих. — Дбати про розвиток регіону, де живемо, — наш прямий обов'язок. Для людей важливо не тільки знати, що ядерний об'єкт Рівненська АЕС працює безпечно і надійно, а й відчувати реальну допомогу з боку атомників. І ми ніколи не забували і не забуваємо про це, — наголошує генеральний директор Рівненської АЕС Павло Павлишин.
Оновлені за атомні кошти ФАПи укоплектовані сучасним обладнанням

РАЕС піклується і про сусідів

Турбота рівненських атомників відчувається і в селах Маневицького району Волинської області. Вони теж входять в зону спостереження Рівненської АЕС. Торік Волинь отримала 9,5 мільйона гривень компенсації, з яких сім — безпосередньо Маневицький район. За ці кошти зробити вдалось чимало. У колишньому кінотеатрі "Жовтень" створили центр творчості для дітей та юнацтва. Реконструкція обійшлася у понад три мільйони гривень, а півмільйона виділили з районного бюджету. 25 років там продавали господарчі товари, а тепер діє зал на 400 місць, тут можна гарно і цікаво проводити різноманітні культурні заходи. А головне, що 120 дітей мають де проводити вільний час. У центрі творчості успішно працюють художня студія, різноманітні колективи та гуртки. Частину коштів спрямували на капітальний ремонт доріг. Шляхи відремонтували у селах Прилісне, Матейки та Кукли. Частково відремонтували в'їзд до селища Маневичі. У селах Будки, Велика Яблунька, Галузія, Маневицькій ЗОШ №2 та лікарській амбулаторії у Цмінах встановили нові котли, замінили теплотрасу в Маневицькій районній центральній лікарні. Отримали допомогу й заклади культури. У краєзнавчому музеї Маневичів замінили покрівлю та здійснили благоустрій території. Чималий обсяг робіт виконали в будинках культури у селах Прилісне, Цміни та Кукли. За рахунок атомних коштів РАЕС вирішено низку інших проблем. Зокрема, відновили вуличне освітлення у селах Старосілля та Прилісне, будують центр соціально-психологічної реабілітації в селі Галузія. У нинішньому році Волинська область отримає понад 11 мільйонів гривень. Це свідчить про зміцнення співпраці Рівненської АЕС з громадами, які проживають у 30-кілометровій зоні спостереження. З кожним роком вона дає нові перспективи та допомагає вирішувати соціально-господарські проблеми. — Маємо турбуватись про навколишні села, — підкреслює генеральний директор ВП РАЕС Павло Павлишин. — Адже тут живуть батьки, рідні наших працівників. І приємно, коли за "атомні" кошти, що надходять у 30-кілометрову зону, тут будують, реконструюють, оновлюють амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти, дитячі садки, зводять школи, облаштовують клуби та будинки культури, дороги та мережі вуличного освітлення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також