Де поховають Луценка у Рівному?

35042 0

Ми у соцмережах:

Архієпископ Іларіон вручає медаль Юрію Луценку

Юрій Луценко колись був одним із засновників Соціалістичної партії, після чого поміняв тих партій більше, ніж дехто черевиків. Тепер колишній соціаліст, депутат, міністр, генпрокурор став відомим церковним меценатом. Чому ні? Відкладав двадцять років свою скромну чиновницьку зарплату, недоїдав та недопивав, а тепер будує за ці гроші храми та пам’ятники. І отримує нагороди від церкви.

Днями ексгенпрокурор удостоївся медалі Юрія Переможця від колишнього Київського патріархату, а тепер Православної церкви України.

Досі у Рівному був лише один політик, який так клопотався про ту ж саму церкву. Василь Червоній, який подібно до Юрія Луценка, теж ніколи не мав прибуткового бізнесу і жив на саму зарплату, вважався одним із головних меценатів УПЦ КП, за що отримував від згаданої церкви численні нагороди і врешті був похований на почесному місці біля Покровського собору в Рівному.

Хочеться вірити, що Юрій Луценко і надалі підтримуватиме церкву своїми скромними трудовими заощадженнями і врешті отримає не менше церковних нагород, ніж одержав колись Червоній. Аж до самої головної — місця для могили біля Покровського собору!

Микола НЕСЕНЮК.

Коментар

Василь Рудніцький, протоієрей, речник Рівненської єпархії ПЦУ:

— Владика Іларіон мені повідомив, що це нагорода саме за допомогу в оздобленні фресками стін собору. Вже давно відомо, що Юрій Луценко є одним з жертводавців, який допомагає громаді собору. Якось на свято Покрови він був присутній на богослужінні. Тоді у Покровському соборі активно про це говорили. Скажу, що медаль Юрія Переможця є однією з високих церковних нагород. Вище лише ордени. У ПЦУ взагалі є різні нагороди — грамоти, медалі та ордени. Найнижча за статусом нагорода — це архієрейська грамота. Потім йдуть медалі. Зокрема, одна з найбільш відомих — це медаль за жертовність та любов до України. Нею нагороджують волонтерів та воїнів, які захищають Україну на Донбасі. Після медалей йдуть ордени. Деякі з них навіть мають ступені, проте це залежно від заслуг мецената перед церквою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також